Laksen vokser godt i høstsola på verdensarvøyene

Nyheter
0

Fisk med god appetitt.

Like ved fergeleiet Igerøy ligger Vegas eneste gjenværende oppdrettsselskap, Vega Sjøfarm. Igerøy er én av de mer enn 6.500 større og mindre øyene som utgjør verdensarven Vegaøyene. Her har familier høstet av havet og samlet dun fra ærfugl i nær tusen år.

Nå er de ansatte i full gang med årets høstutsett, og i løpet av oktober skal alle ni merder være fylt med smolt fra Helgeland Smolt. Den første fisken som ble satt ut i august har nå kommet opp i ei snittvekt på 400 gram, noe driftsleder Kim Roger Fredriksen er godt fornøyd med.

– Så langt ser vi at fisken på Igerøy har svært god appetitt og har nådd ei vekt på drøyt 400 gram. Ved lokaliteten Skogsholmen ble fisken satt ut i vår, også der ser vi at fisken hatt gov vekst. Selv om det har vært en begredelig sommer på land, har temperaturen i sjøen holdt seg godt, med opp mot 13 grader. Det har ført til god vekst, sier Fredriksen.

Kim Roger Fredriksen, driftsleder i Vega Sjøfarm. (Foto: Steve Hernes)

Lite lus
Det er en, sjelden solrik, septemberdag ute på merdekanten. Lærling Njål Arntsen, og de to de to driftsoperatørene Kent Løbeck og Johan Skjevling myser mot den lave sola. Løbeck forteller at før forrige generasjon byttet de fra 120 til 160 meters merder.

– Det blir gjerne litt mindre arbeidskrevende med 160-metringer. Skulle det bli en utvidelse av MTB her ute, ja så har vi mer enn nok plass, smiler Løbeck. Lusa har de heldigvis vært forskånet for så langt i år.

– Vi vet om andre anlegg som satte ut fisk samtidig som vi satte ut på Skogsholmen, men som har hatt vært gjennom både to og tre avlusinger så langt. Selv har vi planlagt kun én avlusing så langt, sier Kim Roger Fredriksen.

Ny fôrflåte
Neste år kommer en helt ny fôrflåte til Skogsholmen. Dagens flåte med et volum på 320 tonn, skal erstattes med en betongflåte som tar 600 tonn fôr. Det er en flåte fra Marine Constructions, med vannfôringsanlegg fra AKVA Group.

– Med vannfôring sies det at fôrslangene holder i opptil ti år, mot annenhver generasjon på de med luftfôring. Det er en fordel også med tanke på mikroplast i havet, mener driftslederen.

Lokaliteten Igerøy, Vega Sjøfarm. (Foto: Steve Hernes).

Valgte tidlig partner
Det er 20 år siden Vega Sjøfarm ble etablert av hans far Kato Fredriksen og Arnljot Arntsen. I dag driver Kato Fredriksen (65) øyas fiskemottak, men også Vega Delikatesser. De hevder de er den eneste i landet som leverer ferdigpakket sushi med minst seks dagers holdbarhet.

Familiene Arntzen og Fredriksen eier 52,3 prosent av selskapet, mens Nova Sea eier de resterende  44,7 prosentene. Vega Sjøfarm etablerte tidlig samdrift og felles eierskap med Nova Sea.

– Av dem som fikk konsesjon i 2002 og 2003, mener jeg vi er de eneste som fortsatt driver konsesjonen uten å ha solgt den videre til et større selskap, forteller Fredriksen.

Fjoråret ble et rekordår for selskapene Vega Sjøfarm/Vega Laks. Selskapene eier to konsesjoner som ga en omsetning på i overkant av 200 millioner kroner, som er vel 17 prosent mer enn i 2020.

– Tallene er svært gode, og det til tross for at vi ble rammet av ILA, slår Fredriksen fast. Han mener satsingen på ny og moderne fôrsentral er en viktig årsak, men også det at de har fått langt bedre stabilitet på nettforbindelse og strømforsyning.

Håndterer mange permisjoner
I fôrsentralen finner vi Mads Lundestad (35) og Stian Sletteng (40). I tillegg til egne lokaliteter, fôres de også tre av Nova Seas sjøanlegg herfra.

– Vi opplever det som en stor fordel at vi nå har fått samlet all fôring her, og modernisert sentralen. Det gjør at vi blir et tettere team som deler erfaringer, noe som gir bedre resultater, sier Stian Sletting.

Stian Sletteng (40) og Mads Lundestad (35), fôrer fisken for Vega Sjøfarm og Nova Sea. (Foto: Steve Hernes).

På én av de tre lokalitetene Sletteng fôrer, Stokkasjøen, har fisken nå ei vekt på vel 6,5 kilo. Det er straks klart for at brønnbåten henter den opp og frakter den til slakteriet på Lovund.

For tiden er det 20 ansatte i selskapet, de fleste er unge og fra Vega. For dem som ikke er fra øya, har selskapet gått til anskaffelse av en egen bolig i nærheten, som de bruker i turnusperioden.

Nå er tre ansatte ute i pappapermisjon, mens ei er i mammapermisjon. Selv har Fredriksen tre barn i barnehagealder, og ikke før det er nevnt ringer telefonen. Det er fra barnehagen, og de forteller at én av dem er litt pjusk, og vil gjerne hentes av pappaen sin.

– Permisjoner løser vi ganske så bra gjennom samarbeidet med Nova Sea. Periodevis står det anlegg uten fisk. Det gjør at vi kan leie inn folk fra disse, avslutter Fredriksen som takker for besøket og setter kursen mot barnehagen.