SalMar bringer medbragt – både laks og sushikokker – til Barcelona.
Trente hender håndterer knivene raskt og presist. De er tre kokker. En ifra Island, en fra kantinen på Senja og en fra kantinen på Frøya. Sammen lager de ulike smaksvarianter av sushi til de mange kundene som besøker SalMars stand på messen i Barcelona.
– Det er veldig artig det. Det er full fart, smiler Christina Knutshaug. Til daglig jobber hun i kantinen på Frøya. Sammen med sine to kolleger representerer hun de tre regionene hvor SalMar produserer laks.
– Vi lager litt maki-ruller, litt sashimi, et par toast med flere smaksvarianter av sushi, forteller Knutshaug.
Det er ikke første gang hun reiser til Barcelona-messen.
– Dette er tredje gangen min her nede. Vi har litt rullering. Det er kjempeartig. Det er litt annerledes enn å jobbe i kantinen på SalMar – det blir litt annerledes når det er så mye folk. Hjemme har vi “vanlig mat”, men vi har litt møteservering, med fine snitter og sushi-varianter.
Logistikk
Også lakseselgerne har travle dager i Spania.
– Det startet med et smell. Det er høy interesse, mye kjentfolk. Det er alltid trivelig å være her, sier Jørn Erling Larsen, med tittelen commercial director på jakkeslaget.
Larsen har fått med seg iLaks’ artikler fra DNB og Fish Pools seminar mandag, hvor det var mye fokus på president Donald Trumps tollsjokk og mulige endringer i varestrømmene for laksen.
View this post on Instagram
– Laksen har en tendens til å finne matfatet sitt. Og så er logistikk som må etableres hvis det blir store endringer. Så kort sikt vil det bli sårbart, men på lengre sikt vil det gå seg til, tror han.
SalMar har grovt sett en tredeling av salget.
– En liten ti prosent på USA, 35 prosent på Asia og resten er Europa. USA har egentlig vært stabilt. Asia har økt. Vi prøver å ta vår del av veksten i Kina, selvsagt.
Kina har økt sin import av norsk laks med astronomiske 106 prosent så langt i år.
– Kina er jo helt ekstrem. Det er mangel på transportkapasitet på Kina, hvis ikke hadde de vært større. Varene går med passasjerfly og bare noen få lastefly, påpeker han.
En ny dobling vil kunne skyte Kina til topps på eksportstatistikken. Larsen tror ikke det er et urealistisk scenario.
– Jeg tror ikke det er mange år frem i tid heller. Det skjer fort.
Forsinkelser
Selv fokuserer han i det daglige på salget til Europa. Der kan en ikke skilte med samme veksttakt som i Kina.
– Du har ikke hatt den veksten du normalt skulle ha, når du ser prisene. Den prisen som vi har hatt i år bygger markedet – og den effekten har vi foran oss. Den bidrar til økt konsum.

En del av utfordringen er at reduserte salgspriser foreløpig ikke har nådd ut til sluttkundene.
– Det er alltid forsinkelser. Det er jo tre, seks og 12 måneders kontrakter. Supermarkedkjedene har ofte sine priser, og forventningene var at det skulle være høyere priser i Q1 og Q2. Så volumet har ikke økt, sier Larsen.
Han tror pris til sluttkunde vil komme ned når kontraktene løper ut.
– Og innimellom er det kampanjer som skaper etterspørsel. Får en kampanjer på gunstige priser, vil det skape volum.
På SalMars stand på fiskemessen kommer det stadig henvendelser fra nye og gamle laksekjøpere. Det er nok å henge fingrene i – både for kokker og selgere.
– Det er å ivareta etablerte kunder og ta imot nye. Det potensielle kunder hele tiden. Jeg vet ikke om det er nye kundegrupper som kommer, men ofte er økningen på etablerte kunder. Ofte kommer det folk som ikke handler med oss, som handler med andre eller andre produkter. Det er variert, avslutter Jørn Erling Larsen.