– Laksen har det mye bedre under sedasjon enn når den står og stresser i tradisjonelle avkast

Nyheter
0

– Manolins undersøkelse om sedasjon er oppsiktsvekkende og bør få stor betydning for avlusning i oppdrettsnæringen, sier Dani Edvartsen i MSD Animal Health.

Analyseselskapet Manolins omfattende gjennomgang av sedasjon i norsk oppdrettsnæring viser at korrekt bruk av sedasjon ved avlusning har gitt 30 prosent lavere dødelighet og ti prosent reduksjon i lus.

Blant funnene var at ung, frisk laks har fått størst effekt av sedasjon ved avlusning.

Les også: Big-data analyse av 11.000 lusebehandlinger: 30 prosent reduksjon i dødelighet ved korrekt bruk av sedasjon

Millionbeløp i spart avlusning
– At sedasjon gir bedre fiskevelferd er velkjent. Bedre fiskevelferd gir også betydelig lavere dødelighet, sier Dani Edvartsen i MSD Animal Health.

– Det er jo også en sterk økonomisk faktor i dette for oppdretterne når de kan få mer effektiv avlusning. Ved lavere lusetall og langt større sjanse til å samle opp lusa, så tar det lengre tid før man eventuelt må behandle igjen. Se for deg at du kanskje kan slippe de to-tre siste behandlingene av en produksjon? Og da heller få tilveksten du ønsker? Det er interessant!

Dani Edvartsen har frem til i sommer vært leder for SalMars avlusning ved bruk av ikke-medikamentelle metoder. Nå har han byttet arbeidsgiver til MSD Animal Health, men er fremdeles opptatt av god avlusning i sin nye rolle.

Handler om mer enn fiskevelferd
– Laksen har det mye bedre under sedasjon enn når den står og stresser i tradisjonelle avkast. Fisken bruker mye mindre oksygen og CO2 -produksjonen faller tilsvarende, forklarer Dani.

Sedasjon gjør som kjent at fisken blir mindre stresset under behandling. En rolig laks får færre sår og andre skader. Dermed tenker mange at sedasjon først og fremst er et middel som bidrar til bedre fiskevelferd, altså at laksen har det best mulig under behandlingen.

Siste året har forsøk ved LetSea forskningsstasjon vist at de klarte å samle inn høyere antall lus fra den gruppen som var sedert. Lusa kan deretter samles opp så den ikke får feste seg igjen. Resultatet kan bli lavere lusetall og altså lengre tid mellom hver avlusning.

– Lukket trenging kan bli en gamechanger
MSD Animal Health har sammen med Fiizk utviklet «lukket trenging», der laks blir sedert allerede før den tas opp i brønnbåt eller avlusningslekter.

Nå planlegges ytterligere forsøk der de skal se på hvordan lukket sedasjon før lusebehandling påvirker dødelighet og lusesituasjon.

– Lukket trenging er svært spennende. Jeg tror det vil bli en «gamechanger» der oppdrettene kan ta ned lusetrykket for seg selv og omgivelsene, sier Dani Edvartsen.

Big data gir bedre innsikt
Analyseselskapet Manolin analyserte altså nylig resultatene fra 11.000 avlusninger i norsk oppdrettsnæring. Undersøkelsen knyttet til sedasjon ble gjort i samarbeid med MSD Animal Health Norge, men det var Manolin som selv samlet inn og tolket dataene.

– Analyse av big data er veldig interessant, fordi man kan finne frem sammenhenger som ikke har vært oppdaget tidligere. Ny kunnskap kan bidra til enda bedre rutiner. Derfor er selskap som Manolin viktige for næringen vår, sier Edvartsen.