Lakselast fra Mowi Herøy forsvunnet – sjåfør varetektsfengslet og siktet for underslag

Nyheter
1192

En estisk trailersjåfør i 40-årene er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, siktet for underslag og smugling av laks fra Norge til Baltikum. I tillegg er mannen siktet for dokumentfalsk.

Det går fram av en fengslingskjennelse datert 19. september fra Alstahaug tingrett, som iLaks har fått tilgang på. Mannen erkjente seg ikke straffeskyldig under rettsmøtet.

Mannen fortalte i retten at han ikke visste hvem han utførte transportoppdrag på vegne av, eller hva lasten inneholdt – utover at det var snakk om «en slags fiskesort», som skulle hentes på Herøy. Den siktede visste heller ikke konkret hvor lasten skulle leveres, annet enn at en logistikkansvarlig skulle ta den videre med til Riga, når sjåføren hadde returnert til Tallinn i Estland. Det skal ikke ha vært følgedokumenter i bilen.

Mannen skal ha blitt stoppet av politiet ved fabrikken den 13. september da han skulle hente varene.

– Vi kan bekrefte at hendelsen har skjedd ved Mowi på Herøy 13. september. Et utenlandskregistrert kjøretøy lastet med laks er etterlyst i den forbindelse. Det vi vet er at dette kjøretøyet forlot Mowi på Herøy, og ikke passerte forventet tollsted på Svinesund som avtalt. Traileren vi har tatt beslag i på Herøy, var tom. Personen vi har fengslet, var føreren av denne traileren, sier politiadvokat Line Finsås Einrem ved Mosjøen politistasjon til Helgelands Blad, som omtalte saken først.

Politiet har ifølge avisen satt i gang en større etterforskning, og jobber mot andre land. Kripos bistår også. En av teoriene politiet jobber etter, er at det skal være byttet trailere og registreringsskilter.

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi forteller til iLaks at selskapet samarbeider med politiet, og bistår med relevant informasjon.