Salget av foredlede produkter stuper. Noen aktører velger å fryse inn fisk.
Det polske storrøykeriet Limito er en av de ledende foredlerne av norsk laks. For å redusere sine tap under koronakrisen, bestiller de mindre laks, ettersom etterspørselen er lav i Europa. Selskapet vil ikke fryse laksen, ettersom de ikke vet når det vil være mulig å selge produktet.
– Vi skal ikke få panikk. Engroshandel er død for øyeblikket, men vi selger små porsjoner laks til supermarkeder, sier Ewa Rutynowska, eksportsjef i Limito, til iLaks.
Nesten alle ansatte i selskapet er blitt sendt hjem for å jobbe. Rutynowska kan ikke si nøyaktig hvor mye av salget deres, som har gått ned de siste par ukene.
– Alt vi gjør akkurat nå er å prøve å håndtere dette, og vi håper viruset snart stopper.
Fryser
For øyeblikket fryser mange laksekjøpere og produsenter alle leveransene sine for å forhåpentligvis kunne selge produktene når koronaviruset er borte.
En av disse er Baltimer i Gdansk i Polen, som spesialiserer seg på ferskvarer. For øyeblikket er selskapet i en kritisk tilstand. Styreleder Paweł Piotrowski er bekymret for om virksomheten overlever hvis viruset fortsetter å herje, ettersom ingen kjøper fersk fisk for øyeblikket.
– For øyeblikket fryser vi alt (størstedelen er laks). Cirka fem tonn om dagen. Ingen kjøper noe. Vi håper virkelig koronaviruset vil ta slutt snart da vi er i reelle problemer, sier Pawel Piotrowski.
Gått ned
Det nederlandske foredlingsselskapet Thaena Surgeles opplever de samme problemene når det gjelder salg av fersk laks.
– De siste tre ukene har salget av fersk laks gått ned med 30 prosent. Vi har det samme problemet, og må fryse ned fisken vår for å kunne selge den senere, sier en talsperson fra Thaena Surgeles.
Selskapet foredler hovedsakelig laks.
Talsmannen opplyser også at selskapet fryser 60 prosent mer laks enn vanlig. Foredleren selger vanligvis både frossen og fersk laks, og regner derfor med at den frosne delen av virksomheten redder selskapet i den kritiske perioden.