– Laksefesten er definitivt over

Nyheter
1235

– Jeg gråter ikke, men det er det kanskje andre som gjør, sier Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård.

Han har lenge vært skeptisk til prisingen av lakseaksjene.

– 2017 representerer toppen for selskapenes inntjening. Nå er vi på toppen, og i aksjemarkedet tenker folk kanskje at dette er så godt som det kan bli, og så selger man seg ut, sier Giskeødegård til Dagens Næringsliv (krever pålogging).

Giskeødegård har salgsanbefaling på alle lakseaksjene med unntak av Austevoll Seafood og Grieg Seafood. Sistnevnte tok han opp til Hold etter en overraskende sterk rapport for tredje kvartal.

Les også: Overrasket over cash-utbytte etter at Grieg banket forhåndstipsene

Lakseanalytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets er ikke enig med Giskeødegårds pessimistiske syn på sektoren.

– Jeg tror ikke laksefesten er over selv om den åpenbart har tatt en pause siste måneden. Lakseprisen har kommet mye ned både på grunn av sesong og økte volumer, men vi tror at prisene vil komme opp igjen når vi nærmer oss jul. Det kjøres også en del større kampanjer i Europa på disse prisnivåene som vil bidra til å øke salgsvolumene, sier han til DN.

Bakken mener en del av prisfallet i høst må tilskrives økte slaktevolumer i Chile.

– Volumveksten vi har sett nå, handler mye om biologiske utfordringer tilbake i tid, som algeblomstringen i Chile på nyåret i 2016 og lakselusproblemer i Norge i fjor. Chile er tilbake til normalen, men fremover ser vi ikke at det vil bli så stor produksjonsvekst og jeg tror den underliggende etterspørselsveksten i mange markeder er god.