Allerede neste år kan det komme et tronskifte på eksportstatistikken.
Etter en uke med like over 30.000 tonn (omregnet til rund vekt) laks eksportert passerte Norges samlede laksesalg en halv million tonn i forrige uke. Totalt er det blitt eksportert 516.752 tonn laks i 2025.
Det er langt foran fjoråret.
På samme tid i 2024 viste lakseeksporten til sammenligning et samlet volum på 427.710 tonn, ifølge tall fra SSB og Norges sjømatråd. Differansen er hele 89.042 tonn.
God tilvekst
En mild vinter og vår har gitt gode vekstvilkår i sjøen. Laksen vokser fort, og biomassen var ved utgangen av april 11,5 prosent over nivået 12 måneder før. Det betyr mer fisk å slakte på – og at oppdretterne er i rute for å sette nye eksportrekorder utover sommeren og høsten.
Men det betyr også lavere priser.
Lakseprisen er nær halvert fra rekordnivået ved årets inngang. Og det er lite som bygger markeder og stimulerer etterspørsel som lave priser.
Tronskifte?
Av de største og ivrigste kjøperne er det ett land som utmerker seg: Kina. Midtens Rike har økt innkjøpene av norsk laks med astronomiske 128 prosent så langt i år. Totalt 28.710 tonn fersk laks har blitt flysendt til Kina. Kun Polen og Nederland har kjøpt mer norsk laks i år.
Under Barcelona-messen, tidligere i mai, var kinesiske laksekjøpere rikholdig representert på norske oppdrettere og eksportørers stands. Lakseselgere og -transportører som iLaks snakket med under sjømatmessen så ingen grunn til at etterspørselsveksten fra Kina ville svekke seg i tiden som kommer.
Hvis veksttakten i 2026 kommer noe i nærheten av det vi har sett i år, vil Kina bli Norges klart største laksekunde.