Lofoten-oppdretteren opplever for tiden massiv dødelighet på lokaliteten Skarvhausen, der de tidligere ble mildt rammet av algene. Nordlaks er på sin side i gang med å flytte fisk også i Troms.
– Det startet på lørdag, og nå har det vært massiv dødelighet der. Vi får bistand for å behandle dødfisken. Det ble dessverre en veldig forverret situasjon her, sier konsernsjef Line Ellingsen til iLaks.
Ellingsen Seafood ble først rammet av algeoppblomstring i Lødingen kommune i Nordland rundt månedsskiftet. I første omgang så det ut til at de slapp unna med en svak, forøket dødelighet på Skarvhausen. Nær to uker senere har bildet snudd dramatisk.
– Mye dødfisk i alle merdene
– Foreløpig har vi klart å ta opp noe dødfisk, men det ligger mye dødfisk i alle merdene, sier Ellingsen.

Hun forteller at de har fått bistand natt til mandag og at de nå, i likhet med Northern Lights Salmon og Sørrollnesfisk på Trollvika, jobber døgnkontinuerlig for å få oversikt over situasjonen.
– Vet dere noe om omfanget av dødfisk på Skarvhausen?
– Det eneste vi kan si er at det er mye. Og at vi selvfølgelig er bekymret for hvor stort dette angrepet kan bli. Det var jo først en svak forøket dødelighet her, som siden har forverret seg, sier Ellingsen.
Les også: Nå er også oppdrettere i Troms algerammet: – Fortvilende situasjon
Bekymret for vår-slakten
Skarvhausen fikk sin første runde med algeoppblomstring kort tid etter at Nordlaks ble rammet på nabolokaliteten Fornes, lenger oppe i Øksfjorden. Siden har sistnevnte selskap slaktet ut alle sine tre lokaliteter i fjorden, og flyttet fisken fra Raven.
I tillegg til at situasjonen har snudd på Skarvhausen, er Ellingsen Seafood fra før av hardt rammet av alger i Raftsundet, på lokaliteten Korsnes. Her går det nå bedre, forteller Ellingsen. 850.000 fisk ble påvirket på Korsnes, med en anslått dødelighet på 15-20 prosent, og et anslått verditap på 60-70 millioner kroner for selskapet.
– Vi har tapt cirka 120.000 der i løpet av de to siste ukene. Også på Korsnes er det en del dødfisk igjen i merdene. Nå er det et mer positivt bilde, vi har mer oversikt, og det ser ut som at det er under kontroll der nå. Men på Skarvhausen står vi fortsatt midt i det. Der er vi litt bekymret for slakting, da dette er fisk som skal slaktes nå i vår. Det er for tidlig å si noe om omfang der, sier Ellingsen.

Les også: Store verditap etter algeoppblomstring: – I alle fall nord for 300 millioner kroner
Høy konsentrasjon av to typer alger
Det er uvisst om det siste algetilfellet ved Skarvhausen er relatert til andre anlegg i nærheten, men Havforskningsinstituttet (HI) utelukker ikke at det kan henge sammen med oppblomstringen i Kanstadfjorden, der Mortenlaks er rammet.
– Det er tatt prøver der det er funnet veldig høy konsentrasjon av både Chrysochromulina og Phaeocystis, opplyser Line Ellingsen.
Det er disse to algetypene som er funnet ved de algerammede lokalitetene i både Nordland og Troms. Chrysochromulina tok livet av syv millioner oppdrettslaks i 2019, mens det ifølge algeforsker Lars-Johan Naustvoll ved HI er heller sjeldent at Phaeocystis-oppblomstringer får så store konsekvenser som nå.

Les også: Skrekken er en algeoppblomstring i denne nøkkelfjorden
Hundretusenvis av laks tapt: – Forferdelig situasjon
Nordlaks, som per nå er det hardest rammede oppdrettsselskapet i nord, forteller mandag at de er i gang med å flytte fisk fra lokaliteten Ytre Stræte i Troms.
– Ytre Stræte ligger slik til at det er stor risiko der, i nærheten av Trollvika. Vi har fått tillatelse til å flytte fisken og satte i gang det arbeidet i går. Det pågår fortsatt, opplyser markeds- og kommunikasjonsleder Heidi Torkildson Ryste.

Holmøy Havbruk-eide Mortenlaks melder at de ikke har hatt noen utvikling siden torsdag, da de opplevde økt dødelighet i to merder ved Storøya Nø i Lødingen. Gratanglaks observerte natt til lørdag endret adferd ved sin lokalitet Skjærvika i Gratangen kommune.
– Vi så en liten økning i dødelighet som nå har stabilisert seg. Vi overvåker situasjonen nøye og følger utviklingen i området rundt oss. Det tas jevnlig algeprøver i området for å prøve å forutse bevegelsen av algene, sier prosjektleder Mathias Lundberg i Gratanglaks.
Ifølge Lundberg har Gratanglaks ressursene klare dersom det skulle oppstå endringer ved lokaliteten, og de har et tett samarbeid med selskapene rundt seg.
Tabellen under viser foreløpige tall for laksedødelighet ved de ulike lokalitetene som er rammet i vår. Tabellen oppdateres etter hvert som oppdretterne (og iLaks) får mer kjennskap til omfanget.
Selskap | Lokalitet | Antall dødfisk |
Nordlaks | Storfjell, Fornes og Hallvardøy i Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune)
*Raven i Lødingen kommune og Ytre Stræte i Tjeldsund kommune |
Har slaktet ut tre lokaliteter og mistet flere hundretusenvis av laks, har ikke oppdaterte tall på dødelighet per mandag 12. mai
*Flyttet eller er i gang med å flytte fisk bort fra disse anleggene |
Ellingsen Seafood | Korsnes, i Raftsundet (PO9, Hadsel kommune) | Cirka 120.000 i løpet av de siste to ukene, men fortsatt en del dødfisk i merdene |
Ellingsen Seafood | Skarvhausen, innløpet til Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune) | Pågående, uvisst omfang |
Mortenlaks | Storøya Nø (PO9, Lødingen kommune) | Uvisst |
Northern Lights Salmon/ Sørrollnesfisk | Trollvika (PO10, Tjeldsund kommune) | Pågående, uvisst omfang |
Gratanglaks | Skjærvika (PO10, Gratangen kommune) | Så endret adferd og en liten økning i dødelighet 10.mai, som per 12. mai har stabilisert seg |
Slik kan det spre seg videre
Lørdag mottok HI, som overvåker algespredningen, rapporter om økt dødelighet både i PO9 og PO10. Om situasjonen i Astafjorden og Vågsfjorden i sør-Troms, der Northern Lights Salmon/Sørrollnesfisk er rammet, sier forsker Lars-Johan Naustvoll mandag:
– Vi har fått tilbake noen prøver som tilsier at det er potensielt skadelige alger tilstede. Men det er viktig å huske på at det også kan være andre årsaker til at fisk dør. Slik det ser ut nå, så er den nok en lokal oppblomstring, som ikke er direkte knyttet til de vi har sett tidligere denne måneden. Det virker til å være en blanding av både Chrysochromulina og Phaeocystis som blomstrer, og begge to har potensialet til å skade fisk.

Ifølge HIs siste oppdatering kan lokaliteter i hele Astafjorden, Grovfjorden og Gratangen potensielt bli berørt av algeoppblomstringen i sør-Troms. De utelukker heller ikke at Lavangen og Salangen/Mjøsundet vil kunne påvirkes noe frem i tid. Vest for Rolla er det området Bygda Bikta og Andørja som er mest utsatt.