«Lakse-jacuzzi» skaper begeistring hos Mattilsynet

Nyheter
3369

Tilsynet forventer at oppdrettere henger med i tiden, og tar i bruk metoder som gir bedre fiskevelferd. En av disse metodene er «Midt-Norsk ringen», et slags boblebad for laks, utviklet av Midt-Norsk Havbruk.

Det er produksjonsjef hos Midt-Norsk Havbruk, Frank Øren, som står bak oppfinnelsen. Trykkluft kjøres ned i merdene gjennom en lufttilsetter-ring. Deretter slippes bobler ut av dyser, og boblene og frisk vann blåses opp fra dypet. Dette gir igjen bedre oksygen til laksen, spesielt siden det kan bli stillestående vann og lite oksygen ved bruk av luseskjørt.

ILLUSTRASJON: NorseAqua (produserer ringen)

Oppfinnelsen brukes allerede av både større og mindre oppdrettere.

– Fisken trives og er frisk, vi kan ha luseskjørtene på selv når det er lite oksygen i vannet og lusa holdes unna, sier Frank Øren til NRK.

Løsningen vekker også begeistring hos Mattilsynet.

– Generelt er det altfor store tapstall i norsk fiskeoppdrett. Det er for mange problemer med sykdom og for dårlig velferd. Når det da oppdages ting som er relativt enkle å ta i bruk, og som ser ut som om det gir fisken mye bedre forhold, er det kjempepositivt, sier spesialinspektør Aud Skrudland i Mattilsynet til NRK.

Skrudland understreker at Mattilsynet ikke vil pålegge noen å bruke en bestemt teknologi, men at oppdrettere må følge med på utviklingen.

– Vi stiller krav om at fisken skal ha det så bra som mulig. Når det kommer ny kunnskap som gjør at fisken får det bedre, forventer vi at det tas i bruk, sier hun.