– Lagerbeholdningen av laks og ørret er i dag 30 prosent høyere enn samme tidspunkt i fjor

Nyheter
801

Fryselagerbedriften Permanor har denne uken merket at havbruksnæringen har økt sin produksjon av fryst fisk.

Permanor har avdelinger i Haugesund og Brumunddal, og matindustrien fra alle segmenter lagrer sine råvarer og ferdigvarer i de temperaturkontrollerte fryselagrene med en totalkapasitet på over 30.000 palleplasser.

Hege Skogland Mokleiv. FOTO: Permanor

– Det er i dag normal aktivitet på Permanors lagerlokasjoner, alle behov kundene måtte ha blir fortsatt dekket i denne krisen samfunnet nå opplever. Fryselagerdrift er klassifisert som samfunnskritisk virksomhet, og bedriften føler et stort ansvar for å holde seg operative. Matforsyning har høy prioritet, både i Norge og verden for øvrig, sier daglig leder Hege Skogland Mokleiv til iLaks.

Økning
Havbruksnæringen lagrer fryst laks og ørret hos Permanor, hovedsakelig i påvente av eksport. Innfrysing er et stort tema akkurat nå i oppdrettsnæringen, noe iLaks rapporterte om i fredagens prissak.

– Permanor har denne uken merket at havbruksnæringen har økt sin produksjon av fryst fisk. Lagerbeholdningen av laks og ørret er i dag 30 prosent høyere enn samme tidspunkt i fjor, og meldingen fra kundene er at det kan forventes en videre økning på lager i kommende uke, sier Skogland Mokleiv og legger til:

– Permanor har god kapasitet på fryselageret i Haugesund, og har full mulighet til å ta imot det som måtte komme.

900 tonn laks på lager
En annen aktør i frysemarkedet er Nordland Fryseterminal i Bodø. De åpnet dørene i oktober, og har en kapasitet på rundt 2.300 palleplasser.

Daglig leder i Nordland Fryseterminal, Helge Ragnar Knudsen. FOTO: Privat

Daglig leder Helge Ragnar Knudsen skriver i en e-post til iLaks at det har vært en jevn levering av varer siden oppstarten.

– Vi har cirka 900 tonn laks på lager.

Nordland Fryseterminal er i likhet med flere andre nøytrale fryselagrer ikke rene laksehotell.

–  Lokalisert i Bodø ligger produksjonsbedriften Salten Salmon, og fra dem har vi mottatt mye ferdig frossenvare siden oppstart, men vi tar inn alle typer næringsmiddel som er ferdig innfrosset og embalert, understreker Knudsen.

– Jeg kjenner ikke til at noen har rettet seg utelukkende mot laks, men dette produktet egner seg best lagret i reoler, så fryselager som har dette kan ta imot laksepaller uten att det går på bekostning av utnyttelsesgraden av lageret, avslutter han.