Lager maten til fisken vi spiser

Nyheter
669

HAVBRUK 16.06.2014 Av Lars Petter Einarsson

Skretting er sammen med BioMar og Ewos én av de tre store fiskefôrprodusentene i Norge. Den tidligere familiebedriften er nå eid av det internasjonale konsernet Nutreco, men produktene innen reke- og fiskefôr markedsføres under merkevaren Skretting over hele verden.

Tre fabrikker i Norge
Hovedkontoret og én av de tre norske fabrikkene ligger i Stavanger, den største fabrikken ligger på Averøya utenfor Kristiansund, mens anlegget på Stokmarknes produserer omtrent det samme som i Stavanger.

– Vi har rundt 5.000 sekker à 750 kilo med pellets på lager, totalt produserer vi årlig rundt 175.000 tonn her i Stavanger, sier produksjonssjef Henning Paulsen til Sysla.no.

World wide finnes det over 20 fabrikker med Skretting-logoen.

Fjerdegenerasjon
Han har i likhet med sin far, farfar og oldefar jobbet omtrent hele sitt yrkesaktive liv i den tradisjonsrike bedriften ved Gandsfjorden, og har ansvaret for at pelletsen lages etter rett oppskrift.

– Vi produserer først og fremst fôr til laks, men også til sjøørret, kveite og torsk, sier han.

Produksjonen er mer eller mindre helautomatisk, men alle deler av den følges med argusøyne på store skjermer ved flere kontrollstasjoner rundt om i fabrikken.

Annan og Geldof
Fra og med tirsdag er Skretting vertskap for den tiende utgaven av AquaVision, en møteplass det kommer produsenter fra hele verden for å diskutere utfordringene innen havbruk og matvareproduksjon.

For to år siden var tidligere generalsekretær Kofi Annan hovedtrekkplasteret, i år er det musikeren og fredsaktivisten Bob Geldof som får den beste taletiden.

– Vi har mye besøk av analytikere og investorer, men Geldof kommer nok ikke innom her, sier Paulsen.

– Det blir nødvendigvis litt lukt i forbindelse med produksjonen, og sterkere når det er kaldt og vått. Vi er underlagt strenge krav når det gjelder utslipp, de holder vi oss til. Og vi ligger innenfor grensene for utslipp som er satt av myndighetene, sier Paulsen.

Omsatte for 5,6 milliarder
På de tre fabrikkene langs kysten jobber det i alt 300 personer, omsetningen var i 2013 på over 5,6 milliarder kroner, resultatet før skatt på nær 300 millioner kroner.

Skretting internasjonalt har 3400 ansatte, omsetter for 2 milliarder euro i året og hadde i 2013 et driftsresultat på 131 millioner euro.

Skretting er et heleid selskap av Nutreco, ett av Nederlands største selskaper. Det ledes av Bryne-mannen Knut Nesse, som startet karrieren med sommerjobb som produksjonsarbeider og ryddegutt da han gikk på gymnas i 1986.

FAKTA
8. oktober 1899 etablerer H. O. Oftedahl Stavanger Landbrugsforretning.
10. august 1950 omdannes selskapet til aksjeselskap med navnet T. Skretting AS, med en aksjekapital på 500.000 kroner.
I 1963 presenteres Tess Tørrfôr til regnbueørret for første gang.
I 1975 kommer det første tørrfôret til laks i sjø kommer på markedet.
I 1981 selges 50 prosent av aksjene til BP for 20 millioner.
Fra 1. januar 1990 er T. Skretting AS et heleid datterselskap av BP Nutrition.
I 1994 selger BP forretningsenheten Nutrition. Nye investorer overtar og Nutreco blir navnet på det nye konsernet.
I 2006 skifter Nutreco ARC navn til Skretting ARC.
«Hillevågslukten»
Da går Geldof glipp av den særegne lukten som preger en fiskefôrfabrikk, i Stavanger bare omtalt som «Hillevågslukten».