Kverva-datter skyter inn penger i Google-spin-off

Nyheter
0

Kverva-eide Ichthus Venture Capital (IVC) ble etablert tidligere i år, og gjør nå sin første investering. IVC investerer i selskapet Tidal, som springer ut fra Alphabet sitt forskningsselskap The Moonshot Factory (tidligere Google X).

Målet med IVCs investeringer er å bidra til å løse nøkkelutfordringer som oppdrettsnæringen står overfor, og dermed bidra til en mer fremtidsrettet og bærekraftig matproduksjon.

— Vi ser et stort potensial i Tidal, som med teknologi fra et av de fremste kompetansemiljøene i verden kan tilby løsninger som vi tror blir en helt sentral del av fremtidens oppdrettsnæring. Vi ser virkelig frem til å være med på veksten, sier daglig leder i IVC, Mats Malvig, i en pressemelding.

Skal finne løsninger
Det er ikke lenge siden Kverva-eide SalMar ved gründer Gustav Witzøe lanserte Salmon Living Lab. Investeringsselskapet IVC skal investere i selskaper som springer ut fra slike forskningsmiljøer, både nasjonalt og internasjonalt. Ikke i såkornfasen, men i såkalt serie A, B, C-selskaper.

— Vi er sterke i troen på at mat fra havet vil spille en stadige viktigere rolle fremover. Da trenger næringen innovasjon, ny teknologi og nye løsninger. Både for å sikre konkurransekraft, men ikke minst for å sørge for en bærekraftig vekst. Dagens utfordringer og flaskehalser gir fremtidsrettede og innovative selskaper muligheter til å finne de rette løsningene. Etablert leverandørindustri og oppdrettsselskaper kan ikke løse dette alene, sier investeringsdirektør for Sjømat i Kverva, Torgeir Svae.

Svae understreker at Kverva, som et globalt ledende investeringsselskap innen marin sektor og sjømat, både har en sterk ambisjon og et ansvar for å utvikle og forme sjømatindustrien.

— Gjennom etableringen av IVC har vi nå en plattform og struktur som skal bidra til økt tilførsel av risikokapital, industriell kompetanse og tilgang til et unikt økosystem som er viktig for at både vekst- og tidligfaseselskaper og næringen skal lykkes, fortsetter Svae.

Første investering i Alphabet-selskap
IVCs første investering er altså i teknologiselskapet TidalX AI, som springer ut av Alphabets Moonshot Factory. IVC gjør denne investeringen sammen med Futurum Ventures i Trondheim og det New York-baserte hedgefondet Perry Creek Capital. Selskapet Tidal har de siste seks årene utviklet en datanalyse-plattform og skalert opp kamerasystemteknologi under vann som kan revolusjonere oppdrettsnæringen, sørge for bedret fiskehelse og skape en mer bærekraftig næring.

— Dette er kamera-, sensor-, og analyseteknologi i verdensklasse som har et stort potensial. Systemet er både patentert og er kommersielt tilgjengelig, og var derfor en helt riktig første-investering for oss, sier Malvig.

Tidals løsninger kan ifølge selskapet gi mer kunnskap om fiskens biologi, sikre mer effektiv og bærekraftig drift, redusere kostander og sørge for mindre svinn. Dette fordi teknologien og plattformen gir oppdrettere mulighet til å gripe inn tidligere dersom fiskevelferden trues. I tillegg reagerer systemet ved utvikling av lus, og fisken kan fôres etter et autonomt og fullintegrert KI-drevet fôringssystem.

– Tidals teknologi gir presis sanntidsdata i storskala til laksenæringen. Den adresserer det som anses for å være omfattende utfordringer, og den åpner for nye muligheter. Datadrevne avgjørelser gjør det også enklere å planlegge produksjonen, øke fiskevelferden og ta vare på lokalmiljøet rundt merdene, sier CEO i Tidal, Rajesh Jadhav.

—  Vi ser et sterkt verdiforslag og enormt potensial i hva Tidal kan tilby oppdrettere, og vi tror at selskapet kommer til å lykkes stort. Tidal kommer med løsninger på nøkkelutfordringer og flaskehalser for vekst i næringen, sier Malvig.

Investeringskriterier og prinsipper i IVC
Selskapene IVC investerer i må ha utviklet produkter, bevist et «product-market fit» og ha kommersielle inntekter. Videre må selskapene de investerer i ha hentet profesjonell kapital tidligere med en etablert styringsmodell og struktur.

— IVC vil investere i fremtidens ledende selskaper som beviselig har evne til å løse nøkkelutfordringer innen havbruk og sjømatsektoren. Vi skal være en aktiv investor med en industriell plattform og tankesett, tilby smart kapital og vi vil alltid gjøre dette sammen med medinvestorer. Vi vil typisk ønske en eierandel i området 5-20 prosent, sier Mats Malvig, daglig leder for IVC.