Kvarøy Fiskeoppdrett vil droppe diesel til fordel for elektrisk strøm: – Det blir et betydelig millionløft

Nyheter
1092

Ved å satse på elektrisk drift av sine oppdrettsanlegg, mener daglig leder Alf-Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett, at selskapet vil redusere utslippene av CO2 med nærmere 70 prosent i året. 

Det er imidlertid en utfordring å få til en løsning med landstrøm, fordi lokalitetene til Kvarøy Fiskeoppdrett ligger i områder langt unna elektrisk infrastruktur.

– Vi har funnet en løsning. Det er å utstyre fôrflåtene med store batteripakker. Tanken er at man kan kjøre dieselaggregatet en kort periode, så har man strøm nok på batteriet til et døgns drift, sier Knutsen til Rana Blad.

Ifølge avisen vil dieselforbruket til oppdretteren reduseres med mellom 150.000 og 180.000 liter i året.

Planen er å benytte denne løsningen på minst to lokaliter, men hvis det blir for dyrt å oppgradere nettet, vil løsningen utvides til fire lokaliteter.

– Det blir et betydelig millionløft. Prisen på en batteripakke ligger på nærmere tre millioner kroner. Vi kommer ikke til å tjene inn investeringen på et år. Men i et lengre perspektiv er det lønnsomt. Omdømmemessig er det veldig bra, siden kunder er opptatt av CO2-avtrykk, sier Knutsen.