– Kunnskapshull i skroget

Nyheter
713

NSL har lagt ut en kronikk på sin egen hjemmeside, hvor organisasjonen tar et oppgjør med lederartikkelen som avisen publiserte før helgen.

«I disse dager har vi vel fordøyd Fiskeribladet Fiskaren falitt mot lus om at aktørene i havbruksnæringen ikke tar luseproblematikken på alvor. Om dette kun er en provokasjon eller om dette avisen står inne for er ukjent for NSL. Vi vet bare at våre medlemmer og resten av næringen tar situasjonen på alvor, og legger ned enorme ressurser for å løse luseproblemet. Lederen i avisen 10.10.14 kommer med en rekke påstander som for meg virker kunnskapsløse.

«For næringen betyr det mer kroner i kassen uansett»
Næringen har gitt tydelige signaler om at dem ikke ønsker 5% vekst med de forbehold ministeren har gitt. 0,1 lus med kun 2 medikamentelle avlusninger er vanskelig om ikke umulig. Å jobbe såpass mot naturen er tungt, for det er faktisk det det betyr. Nå skal det også sies at lusa ikke er villaksens, eller ørretens største fiende. Som et spørsmålstegn ved hele miljødebatten, da Trondheimsfjorden var åpen for oppdrett hadde vi store mengder ørret i fjorden, ble det bedre med den nasjonale laksefjorden? Ellers kan dere se til His inntog i Guddalselva i Rosendal.

«Det er flott med profitt og gode tall, men nå må luseproblemet ha første prioritet»
Luseproblematikken har påført næringen store utgifter, både i avlusninger og i jakten på nye metoder. Og påstanden om flott profitt og gode tall. Vi skal ikke lengre tilbake enn i 2011 for å finne en situasjon som var en helt annen. Prisene kan falle som en stein igjen, så ikke fortell oss at vi ikke tar dette på alvor!

«cowboynæring»

Som det lokomotivet havbruk har vært for sjømatnæringen er det kanskje ikke rart at man får et stort byråkrati. Den veksten næringen har hatt har løftet sjømatnæringen betraktelig. Dette har industrialisert store deler av næringen som igjen har ført til en enorm vekst i omsetningen i distriktene. Det er klart vi tar miljøet på alvor, det er dette vi lever av. Som verdens mest bærekraftige storskala matprodusent tar vi alle miljøaspekt på alvor. La det aldri være noen tvil om det! Så at FBFI kaller dette en cowboynæring får stå på deres regning.

«Det koster for mye penger, så vi tror det står på viljen»
Måsøval fra Frøya har inngått kontrakt med Stranda Prolog om en ny avlusningsflåte, hvor målet er å redusere lusenivået og medikamentbruken. Beck Engeneering har lansert Stingray, en laserkanon som skyter lus. Ocea prøver nå ut Thermolicer i Hordaland. SonicNorway tester ut ultralyd mot lusa i Nord Trøndelag. Det er mange nye ideer der ut så det står ikke på viljen. Påstanden om at vi ikke vil løse problemet er tull og en kraftig provokasjon.

Det må være tid for FBFI å lære seg litt om oppdrett, spesielt med tanke på at Øystein Hage påstår at ingen norske medier har mer greie på sjømatnæring enn dem. Det er store kunnskapshull i skroget på FBFI, og da kan det vel hende at avisen selv får merke hva rømming har å si for økonomien», skriver NSL.

Redaktør Øystein Hage er ikke enig i NSLs fremstilling av saken.
– IntraFish og FBFI har svært høy kunnskap om norsk fiskerinæring, også om oppdrettsnæringen. Både på leder- og kommentarplass kan vi være kritisk til alle deler av næringen, og vi registrerer at mange er uenig med våre kommentarer og ledere. Det er pressens oppgave å være kritisk, og vi gir både ros og ris til næringen. Vi tror vår mening om motstanden fra næringen til regjeringens forslag om økning i MTB har truffet et ømt punkt. Derfor har reaksjonene kommet, skriver han i en epost til iLaks.

– Vi setter samtidig spørsmålstegn ved iLaks.no’ rolle i denne saken, og hvorfor de er mer interessert i å kommentere andre media enn å produsere egne nyheter på temaet. Vi ser derfor ikke noen hensikt å videreføre denne debatten, legger han til.