Den oljedrevne valutautviklingen har satt kronens troverdighet på spill. I går endte kronen på 9.54 mot euro, etter å ha vært oppe i 9,86 tidligere på dagen. I dag handles kronen på 9,26 mot euro. Kronekursen styrker seg uvanlig mye til tross for at oljeprisen faller videre. Onsdag handles januar-kontrakten for Brent råolje på 58 dollar fatet.
Ekstremt
De store valutasvingningene er helt ekstraordinære.
– Gårsdagens kronebevegelse var den største vi har sett siden devalueringen i 1986. Jeg håper og tror at heller ikke Norges Bank var særlig fornøyd med det som skjedde. Dersom dette fortsetter, bør derfor Norges Bank seriøst vurdere om den kan komme på banen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.
Ifølge Dørum er så store kursbevegelser ikke i noens interesse. Slike bevegelser skaper betydelig usikkerhet for både importører og eksportører som skal budsjettere det kommende året. Det som i utgangspunktet er ment som sikringsforretninger kan gå i minus før eventuelt oppgjør.
Tillit til kroner
– Viktigst er kanskje at vi vil kunne oppleve at tilliten til kroner og kroneplasseringer generelt får seg en knekk. Gårsdagen kan ha gitt folk som kjenner norsk økonomi og norske forhold mindre godt en stor negativ overraskelse. Dette kan ha endret enkelte investorers syn på Norge, sier sjeføkonomen.