Krone-kollapsen fortsetter: Dollaren nærmer seg 12 kroner

Nyheter
276

Oljeprisfallet ryster norsk valuta.

I går kveld kunne iLaks rapportere at kronen hadde svekket seg med en krone i verdi mot amerikanske dollar – på en dag. Bakteppet er priskrakket for olje. Et fat nordsjøolje koster 26 dollar torsdag morgen. Bare den siste den siste måneden har oljeprisen falt 56 prosent.

Bratt fall: Oljeprisens utvikling det siste året. Kilde: Business Insider

For oljeavhengige Norge er det en alvorlig situasjon. Det har manifestert seg i et børskrakk og en kollaps i verdi for den norske krone. Torsdag morgen koster en dollar 11,83 kroner, en euro 12,90 kroner og britiske pund 13,69 kroner.

97 prosent av oppdrettslaksen blir eksportert, så en kronesvekkelse er isolert sett ikke ugunstig. Alt annet like blir laksen billigere for kjøpere i utlandet.

På den annen side blir fiskefôret dyrere. Mesteparten av fôrråstoffet noteres i dollar, og det er særlig dollaren som har styrket seg radikalt mot norske kroner den siste tiden. Ved årets inngang ble dollaren omsatt for 8,79 mot norske kroner. Nå har kronen altså svekket seg med 35 prosent – på halvannen måned.

Kilde: Bloomberg

iLaks har prøvd, foreløpig uten å lykkes, i å få en kommentar til saken fra fôrprodusentene Cargill, Skretting og Mowi.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, tror ikke at den norske kronen skal styrke seg mot dollaren med det første. Hun viser til at den norske kronen allerede var svekket før økonomien ble truffet av både fall i oljepris og pandemiutbruddet.

– Etter oljesmellen i 2014 så har vi sett at kronen aldri har kommet seg helt igjen, og det har etablert seg nye nivåer. Det tenker vi er fordi den norske oljealderen er på hell, sier hun til Dagens Næringsliv.