– «Kroken på døra» for fremtiden til gjennomstrøms smoltproduksjon i ferskvann

Nyheter
0

Måsøval Settefisk og Nekton Settefisk vil fjerne Nærings- og fiskeridepartementets (NFD) foreslåtte krav om desinfeksjon av ferskvann.

Selskapene, som produserer smolt i PO5 og PO6 (Stadt til Sør-Trøndelag), har sendt inn et felles høringssvar til NFDs foreslåtte regelendringer for landbasert oppdrett.

Selskapene reagerer, som flere med dem, mest på renseforslagene. NFD har foreslått rensing og desinfisering av alt inntaksvann, fortrinnsvis med filtrering og UV-bestråling.

– Det er i hovedsak dette som er satt søkelys på i vårt høringsinnspill, da det gjør et stort inngrep i vår nåværende og fremtidige produksjon av settefisk, skriver Måsøval og Nekton.

Les også: Landbasert-høringen: – En «one size fits all»-tilnærming er unødvendig

Dette er det konkrete forslaget

  • Alt inngående sjøvann som brukes i akvakulturanlegg på land skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal skje ved UVbestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
  • Alt inngående ferskvann som brukes i akvakulturanlegg på land fra kilder som har villfisk eller annen aktivitet som kan medføre smitterisiko, skal forbehandles og desinfiseres. Inntaksvann til akvakulturanlegg skal filtreres gjennom filter/silanordning med poreåpning/spaltebredde ≤ 0,3 mm før videre behandling. Desinfeksjon skal enten skje ved UV-bestråling med UV-dose ³ 25 mWs/cm2, med ozonering til restozon ³ 0,1 mg/l etter tre minutters kontakttid, eller annen metode godkjent av Veterinærinstituttet som sikrer lik eller bedre desinfeksjonseffekt.
  • Første og annet ledd gjelder produksjon av alle akvatiske dyr i akvakulturanlegg på land, uavhengig av om det gjelder produksjon av matfisk, settefisk, postsmolt eller stamfisk

Nekton og Måsøval stiller seg bak rensekravene for inntak av sjøvann, som de skriver at allerede gjelder for settefiskprodusenter. De kritiserer derimot forslaget om rensekrav for ferskvann.

Tviler på at det hjelper
– Forslaget er etter vår oppfatning «kroken på døra» for fremtiden til gjennomstrøms smoltproduksjon i ferskvann, til fordel for RAS-teknologi som kun trenger 1-5 prosent nytt spedevann som må desinfiseres. Vi stiller oss tvilende til at en avvikling av gjennomstrøm settefiskproduksjon vil redusere sykdomsutbrudd og alvorlig velferdshendelser, når dette er næringens mest utprøvde og enkleste teknologi. Kanskje vil resultatet heller være tvert imot, heter det i innspillet deres.

Dette begrunnes med at flere ferskvannskilder i settefiskproduksjon har egenskaper som gjør filtrering og desinfisering vanskelig, og at høye investeringskostnader og et høyt energiforbruk vil gjøre det uforsvarlig å rense vann i gjennomstrømmingsanlegg med et vannforbruk på flere tusen kubikk i timen. Selskapene erfarer at få anlegg vil ha fiskevelferdsmessig gevinst av et slikt krav, og spør seg om det i det hele tatt er nok strøm tilgjengelig for å rense så store vannvolumer.

Brevet er signert Christian H. Wikan, daglig leder i Nekton Settefisk (her avbildet), og Lars Ulvan som er produksjonsleder for smolt i Måsøval. Foto: Steve Hernes

Også Hardanger Fjellfisk har reagert på kravet om rensing av ferskvann, som de kaller «klart urimelig og helt unødvendig». Sjømatbedriftene, utstyrsleverandøren Scale AQ og landsatserne i Norwegian Mountain Salmon er blant dem som har pekt på at rensekravet kan bli vanskelig å gjennomføre ved gjennomstrømmingsanlegg – også dem som bruker sjøvann – da desinfisering av så store vannmengder vil være svært energikrevende.

Midlertidig stans i flere år
Siden desember 2022 har det vært en midlertidig stans i tildelingen av nye oppdrettskonsesjoner på land, i påvente av et nytt regelverk. Opprinnelig skulle høringen skje i mai 2023, men den ble utsatt. Høringsfristen var 21. november, og NFD har ikke gitt noen dato for når regelverket vil være på plass.

Ifølge NFD vil saksbehandlingstiden avhenge av hvor mange høringssvar de får inn, og behovet for å revidere forslagene i etterkant av høringen. 44 høringssvar er så langt publisert.

Les også: Mener Stortinget bør gripe inn etter landbasert-forsinkelse: – Ellers en helt håpløs situasjon for bransjen