Kristiansund videregående skole får drive med lakseoppdrett på Smøla

Nyheter
0

Nekton står for «klasserom» og undervisning, når skolen styrker sitt tilbud innen akvakultur. Midlene fra oppdretteren og staten kommer godt med for skolen – som må gjøre budsjettkutt på ti prosent.

Kristiansund videregående skole har fått oppdrettskonsesjon på 780 tonn laks på lokaliteten Solværet i Smøla kommune, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding. Anlegget vil driftes av Nekton, som også kommer til å stå for undervisningsdelen.

De neste ti årene vil staten støtte det nye undervisningstilbudet med 6,2 millioner kroner i året.

Fikk «ja» etter to år
– Havbruk, det blå rommet, er en kjempestor næring på Nordmøre. Vi trenger i årene fremover utrolig mye arbeidsfolk og kompetanse. Da er det viktig at vi får et godt utdanningstilbud, sier Roger Osen, daglig leder i Nekton.

Rektor ved skolen, Marit Bjerkestrand, er strålende fornøyd:

– Dette er det største og mest positive jeg har opplevd i min skolekarriere, sier hun.

Kristiansund videregående skole har jobbet sammen med fylkeskommunen i to år med søknaden. Halvannet år etter at den ble sendt inn, fikk de klarsignal fra Fiskeridirektoratet.

– De får kjenne på naturkreftene, på havet, og de får være med i stort omfang på det som skjer på et oppdrettsanlegg, sier Roger Osen i Nekton, om elevenes nye klasserom. Foto: Nekton

Laksepenger kan redde skolen
Møre og Romsdal fylkeskommune ba nylig Kristiansund Videregående skole om å kutte mer enn 14 millioner kroner, i forhold til det de brukte i 2023, skriver NRK.

Dette tilsvarer et kutt på nesten ti prosent.

– Samfunnsoppdraget til skolen kan stå i fare, uttalte nylig rektor Bjerkestrand til lokalavisen Tidens Krav, i forbindelse med kutt-beskjeden.

Millioninntektene fra oppdrettsvirksomheten hos Nekton kan bidra til at skolen klarer å opprettholde sine tilbud.

Skolen får nemlig 6,5 millioner kroner årlig i leieinntekter fra Nekton, skriver NRK. Dette kommer i tillegg til de 6,2 millionene de får fra staten.

– Per nå står vi i en veldig krevende situasjon, og vi holder på med å jobbe med hvordan vi skal kunne holde oss til budsjettet så elevene blir minst mulig skadelidende. Da vil de 6,5 millionene som kommer årlig hjelpe, sier Bjerkestrand.