Krever omstilling

Nyheter
599

– Man kan si at situasjonen har blitt gradvis verre siden 2010, og dette forbudet gjør situasjonen ytterligere krevende for norsk laks i Kina, sier Christian Chramer, som er kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd til NRK.

Så langt i år har Kina importert 18.993 tonn fersk norsk laks, ifølge Norges Sjømatråd.

Fra 10. september har Kina varslet at de ikke lenger kommer til å importere norsk, hel laks. Årsaken skal være at de mener den inneholder lakseviruset Infeksiøs lakseanemi (ILA).

Ifølge Chramer betyr Kinas varslede importforbudet at investeringer som både norske selskaper har gjort, og penger brukt på markedsføring av norsk laks i Kina, går tapt.

– Det er gjort et stort arbeid og investert over 100 millioner i markedsføring av norsk laks i Kina. Dette forbudet betyr dessverre at en av de markedene vi har satset på i mange år blir ytterligere vanskeligere for norske eksportører, sier Chramer.

Han sier forbudet i første rekke innebærer at Norge ikke kommer inn på markedet med de mengdene det er salgsmuligheter for, og at det er vanskelig å si hvor store tap det gir laksenæringa i Norge, fordi norsk laks også er populær i mange andre land.

– Men det er klart at Kina er et fremvoksende marked, der Norge har hatt en stor markedsandel, opp mot 90 prosent, og vår andel er nå nede på 30 prosent, og vil kanskje kunne bli ytterligere redusert med dette, sier han.

Kina tillater fortsatt import av andre lakseprodukter, det vil si fisk uten hode, gjeller og innvoller. I Kina spiser man fiskehodet som en delikatesse, og fisken selges hel både i butikk og i restauranter. Ifølge Chramer ønsker både kjøperne og selgerne helst å sende den norske laksen med hodet på.

– I land i Asia så selges et laksehode for 20 norske kroner, så tar man av hodet, så taper man penger, og de asiatiske kundene får ikke det produktet de vil ha, forteller Chramer.

Chramer tror norsk industri vil kunne omstille seg til de nye kravene, men at det både koster tid og penger.

– Det er grunn til å tro at det fortsatt vil komme norske lakseprodukter inn i Kina fordi det er ingenting galt med produktet vårt. Det er et spørsmål om rett sertifikat, men på den andre siden så må det settes flere hender og maskiner i arbeid for å fjerne hodet på fisken.