Krever at regjeringen dropper mineralutvinning på havbunnen

Nyheter
0

I en felles høringsuttalelse krever en samlet miljøbevegelse at regjeringen snur om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen på norsk kontinentalsokkel.

Fredag 27. januar er det høringsfrist for Olje- og energidepartementets konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og utkast til beslutning om åpning av område. En samlet miljøbevegelse har levert en felles høringsuttalelse med krav om at regjeringen stanser nåværende åpningsprosess og tetter de mange kunnskapshullene før man eventuelt setter i gang med en potensielt skadelig industri i sårbar natur.

Miljøorganisasjonene påpeker at Olje- og energidepartementet ikke klarer å svare godt nok på hvilke konsekvenser leting og utvinning vil få for norsk økonomi, klima og den unike naturen i dyphavet, og at kunnskapshullene ikke blir tilstrekkelig vektlagt i vurderingen av industriens miljøpåvirkning. Miljøbevegelsen mener at utredningen ikke oppfyller formålet sitt, og at det derfor ikke er grunnlag for å åpne for gruvedrift i dyphavet.

Bak høringssvaret står WWF Verdens naturfond, Miljøstiftelsen Bellona, Naturvernforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon, Sabima, Greenpeace, Spire, World Saving Hustle, Framtiden i våre hender, ForUM for Utvikling og Miljø, Miljøstiftelsen ZERO og Natur og Ungdom.

Regjeringens forslag har så langt fått over 1.000 høringssvar fra forskningsmiljøer, selskaper, offentlige aktører og privatpersoner. Tidligere denne uken vakte det oppsikt da Equinor leverte sin høringsuttalelse der selskapet anerkjenner miljøkonsekvensene forbundet med gruvedrift på havbunnen og slår fast at de ikke lenger anser mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen som en del av sine satsningsområder grunnet manglende kunnskapsgrunnlag.

Motstanden mot gruvedrift i dyphavet øker også internasjonalt. En voksende koalisjon på over 12 land, inkludert Tyskland, Frankrike og Spania, samt selskaper og finansaktører som Volvo, BMW, Samsung, Google og Storebrand, har stilt seg bak et midlertidig forbud mot gruvedrift på havbunnen. EUs investeringsbank har ekskludert virksomheten fra sine investeringer da de vurderer den som uakseptabel av klima- og miljøhensyn.

Under følger miljøorganisasjonenes reaksjoner på regjeringens konsekvensutredning og åpningsforslag.

– Det strider mot all fornuft at regjeringen vil ta en beslutning basert på en så mangelfull konsekvensutredning. Gruvedriften vil skje i et miljø vi nesten ikke har kunnskap om, med en teknologi som ikke eksisterer, og som vi derfor ikke aner konsekvensene av. Ved å sette i gang med gruvedrift i dyphavet uten tilstrekkelig kunnskap risikerer vi å ødelegge unik natur, utrydde sårbare arter og forstyrre verdens viktigste karbonlager. I en tid der vi kjemper mot klokka for å løse både klimakrisen og naturkrisen, burde vi beskytte naturen – ikke ødelegge den ytterligere, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

– De enorme kunnskapshullene gjør at en videre åpning for leting etter og utvinning av havbunnsmineraler vil være et tydelig brudd på føre-var-prinsippet og dermed på Norges nasjonale og internasjonale miljøforpliktelser. Mineraler er nødvendige for grønn omstilling, men at det haster blir nå brukt som argument for å sette til side helt avgjørende miljøspørsmål, sier Hallstein Havåg, leder i Bellona.