Krevende værforhold sikrer forlenget prisfest

Nyheter
994

Uvær i Skottland, Færøyene og deler av norskekysten gjør lakselogistikken krevende.

– Vi fikk en del avlysninger på grunn av dårlig vær denne uken, sier en eksportør til iLaks. -Det holder seg til begynnelsen av neste uke, men sluttuke gjør vi ikke så mye. Alle forvventer at det er snart forbi. Det er klart det er ikke mye drag i markedet, siden det har vært så lite fisk tilgjengelig.

Det betyr snittpriser et godt stykke oppe på 70-tallet også neste uke. I hvertfall for de første dagene av uken.

– Sluttuke holder vi oss unna. Det kan bli farlig. Det kommer litt mer opptak neste uke. Og så er det ikke all verdens marked på disse prisene. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi kommer ikke til å kjøpe med hendene. Kundene er avventende. Det er ikke til å legge skjul på. Det er lett å gå på en skikkelig smell, sier han.

Nedsiderisiko
Med det har lakseprisene lagt på rekordhøye nivåer helt siden midten av desember.

– Her er kun nedsiderisiko. Jeg ser ikke så mye oppsiderisiko, sier en trader. – Prisene har holdt seg langt ut i januar – og det er ikke vanlig. Men det har vært mye dårlig vær. Likevel er det noen oppdrettere som vil ha opp prisen neste uke. Det er ganske farlige greier.

– En skal ikke ligge å kjøpe lenge på disse nivåene. Vi tar det veldig med ro. Det virker som det ikke er så mye å tjene neste uke, sier han.

Tilgang på fisk har vært og er fortsatt utfordrende for de store foredlingsselskapene.

– Det er veldig uoversiktlig. Det er klart det er høye priser. Det er ikke tvil om det. Det er meldt dårlig vær neste uke også, forteller en foredlingsinnkjøper.

– Det er klart det er ikke mye fisk som går ut på disse prisene her. Storm på Færøyene, Skottland og Norge. Jeg har fått den fisken jeg har trengt, men det har vært ganske heftig.

Kinesisk nyttår
Samtidig meldes det om solid etterspørsel fra oversjøiske markeder.

– Det er kinesisk nyttår, så en må sende litt bortover dit. Prisene til USA er også veldig høye, påpeker han.

– Vi får ikke et marked før det har roet seg med været. Så smeller vel prisen ned 20 kroner, spår han.

iLaks’ industrikilder viser til følgende laksepriser (til oppdretter) for levering neste uke:

  • 3-4 kg 70-75 kroner
  • 4-5 kg 73-80 kroner
  • 5-6 kg 77-86 kroner
  • 6+ kg 85-90 kroner