Kremmeren

Kommentarer
1099

Det var en tid, for ikke så mange år siden, der det ble sagt at det holdt med en telefon og en faks. Så var en i gang. Kjøpere og selgere, og ikke minst fisk, var det rikelig av. Nettopp dette tiltrakk seg mennesker med visse særtrekk, egenskaper og støpning.

Hestehandler
I artikkelen «Fra det ubevidste sjæleliv» (1890) skrev Knut Hamsun: «En Mand som handler med Heste, er intet andet end Hestehandler. Han er Hestehandler i hvert ord. Han kan ikke læse et Æventyr eller tale om Blomster eller interessere sig for Renslighet; nei, han maa altid braute, altid banke sig paa Lommebogen, bande barbarisk og lugte af Stald».

Men hvem er fiskehandleren?

Fiskehandleren er kommersiell, sosial og utadvendt, men også risikosøkende og konkurranseorientert. Karakteristika som Hamsun igjen fordypet seg i gjennom triologien om rollefiguren «August». Å kjøpe billig og selge dyrt kan åpne gylne muligheter for den som er villig til å ta sjansen.

Samfunnsbyggende
I Bergen var fiskehandlerne sentrale i oppbyggingen av byen. Dette startet i god tid, flere hundre år, før hanseatene ankom vestlandsbyen. Hanseatene valgte en fisk i forbundsvåpenet, og det var ingen tvil om hva som var hovedproduktet i det som var den primære utskipningshavn for norsk sjømat. Korn og kolonialvarer inn, tørr- og saltfisk ut. Fiskeeksportørens rolle var avgjørende i handelsforbundet – og for utviklingen av landsdelen i middelalderen.

Også andre, yngre byer fikk sin fremvekst på ryggen av fiskehandel. Hermetikkbyene Stavanger og Haugesund, klippfiskbyene Ålesund og Kristiansund, og selvsagt de mange småbyer og tettsteder i våre nordligste fylker.

Entreprenører
Hele veien fra Hansa-tiden til fiskehandler Torske har yrkesgruppen hatt sine vinnere og tapere. Den som har en raffinert kremmernese og evne til å snu seg raskt rundt kan oppnå en særdeles god inntjening; noe ikke minst J.M. Johansen i Stamsund viste. Nessekongen J.M. Johansen hadde i en periode monopol på torskeeksport fra Lofoten, og ble så rik at han i sin tid ga lån til den norske stat.

Men fortsatt den dag i dag er det gode muligheter til å tjene seg rik på å handle fisk. Bare spør Ole-Eirik Lerøy, Coast-duoen Sverre Søraa og Martin Øvrebø, Helge Fiskerstrand (Orion Seafood) eller Botholf Stolt-Nielsen (Ocean Supreme).

Fiskehandleren, mellommannen, har fortsatt den dag i dag en sentral rolle å spille i distribusjon og varestrøm for den vekstindustrien som norsk sjømat er. Fra fisken er pakket på slakteriet til den er vel fremme ved røykerier, hoteller, restauranter, catering og supermarkeder – over hele verden, følges den med et våkent øye av fiskehandleren.