Kreml vil åpne for vestlig matimport

Nyheter
4352

7. august i år kunngjorde Russlands statsminister Dmitrij Medvedev et importforbud for frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Etter det har det 150.000 tonns laksemarkedet vært stengt for norsk sjømatnæring.

Men nå er det tegn til opptining av iskalde relasjoner. I hvertfall for noen EU-land.

– Russland vil starte å mykne opp sanksjonene mot enkeltland. Ungarn, Hellas og Kypros kommer i første rekke. Veterinærer blir nå sendt til disse landene for å sjekke fabrikker slik at de kan eksportere varer til Russland, sier den moskvabaserte lakseimportøren Børge Prytz-Larsen til iLaks.

Norge ute i kulden
– Dette er en start på oppmykning fra Russlands side, sier han. – De blir sett på som vennligsinnede. Andre land, ikke Norge, er veldig aktive for å komme i samme situasjon, sier han og legger til at blant disse er naboland av Norge.

Ett av disse, Færøyene, har opprettet ambassade i Moskva for en måned siden. Færøyene er ikke omfattet av importforbudet, og har fri tilgang til det russiske markedet.

– Norge vil på grunn av retorikken utvist ikke bli prioritert, påpeker Prytz-Larsen, om er innkjøpsdirektør i import- og foredlingsselskapet Severnaya.

Den uvennlige retorikken er det regjeringen som står for, og den blir lagt merke til i Kreml. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide uttalte nylig til CNN at Vestens forhold til Russland aldri vil bli det samme etter krigen i Ukraina.

– Vi ser et annet Russland. Jeg vil advare mot det faktum at noen folk ser på dette som noe som vil gå over. Situasjonen har endret seg, og den har endret seg dramatisk, sa hun videre til den amerikanske tv-stasjonen.

Kald krig
Dette er i tråd med NRK-veteran Hans Wilhelm Steinfeld som tidligere i vinter sa at det han kaller «den kalde krigen mellom Norge og Russland» vil bli langvarig.

Les også: – Russerne knekket primærnæringene sine i 1930

Den russiske økonomien har det siste halvåret fått en skikkelig smell fra en cocktail bestående av vestlige sanksjoner, oljeprisfall og svekket rubel. Sistnevnte har imidlertid vist tegn til bedring.

– Rubelen går riktig vei. Idag er den på det laveste i hele år, sier Prytz-Larsen.

– Så nå begynner russerne å kjøpe laks igjen?

– Det er litt stigende etterspørsel, vil jeg si, sier han og legger til: – De som har opptrådt vennligsinnet vil få en fordel når dette åpner.

– Hvordan kan Norge mykne opp relasjonene til Russland?

– Bedre forholdet til Russland på politisk nivå, på statsministernivå. Så enkelt er det.