Krangler fortsatt om laksefileter fra 2014

Nyheter
848

Ålesund-eksportøren Global Salmon vant ikke frem i søksmål mot Romsdal Processing verken i tingretten eller lagmannsretten. Nå er saken anket til Høyesterett.

Bakgrunnen for søksmålet var at Global Salmon hadde mottatt reklamasjoner fra to japanske importører i 2014 om kvalitetsmangler på en fiskeleveranse, som var blitt prosessert hos Romsdal Processing i Midsund. Totalt var leveransen på 151 tonn fryste laksefileter, som senere skulle brukes i såkalt «kirimi», et produkt som selges for konsum etter steking.

Global Salmon tok saken til tingretten, og krevde erstatning fordi de mente kvalitetsmangler skyldtes for sen innfrysing siden kuldeanlegget ikke var koblet til da laksen ble fraktet fra Midsund til Ålesund før transport til Japan. Romsdal tingrett avviste dette, og mente hard prosesseringsgrad (etter ønske fra Global Salmon) og lang lagringstid var mer sannsynlige årsaker til kvalitetsmangler. Tingretten dømte Global Salmon til å betale et millionbeløp etter å ha tapt et søksmålet.

Lagmannsretten i tvil
I september 2018 anket Global Salmon dommen til Frostating lagmannsrett. Eksportøren begrunnet anken med feil i tingrettens bevisbedømmelse og lovanvendelse. Ankeforhandling i saken ble avholdt fra 6. til 16. januar i år, og Frostating lagmannsrett forkastet anken.

«Lagmannsretten er i tvil om årsaksforholdet, men er blitt stående ved at det er mindre enn 50 % sannsynlig at de partiene frossen filet som saken gjelder, i alt ca. 151 tonn, ville hatt akseptabel kvalitet som fisk til «kirimi» dersom innfrysingen hadde skjedd på en ordinær måte i henhold til Romsdal Processings kvalitetssikringsmanual. Romsdal Processing er etter dette ikke ansvarlig for skaden på det ferdige produktet», heter det blant annet i dommen.

Ifølge Frostating lagmannsrett vant Romsdal Processing saken fullt ut, og hadde i utgangspunkt krav på full erstatning for sine sakskostnader fra Global Salmon, men retten kom fram til at det forelå tungtveiende grunner for å frita Global Salmon for erstatningsansvaret for tingretten og for lagmannsretten. Lagmannsretten viste til at de hadde kommet til samme resultat som tingretten, og på langt vei med den samme begrunnelsen, men at de i motsetning til tingretten var i stor tvil ved avgjørelsen av saken.

«Det er avdekket klare avvik ved innfrysingsprosessen hos Romsdal Processing. Det er fullt ut mulig at disse avvik har forårsaket skaden på laksefiletene selv om det er mindre enn 50 % sannsynlig. Global Salmon er saksøkt av sine japanske kunder i Japan, sammen med blant annet Romsdal Processing. Global Salmon hadde derfor et ekstra insitament til å be om dom i saken. Forlikstilbudet fra Romsdal Processing er beskjedent i forhold til det tap som Global Salmon risikerer å lide ved en rettslig prosess i Japan», skriver Frostating lagmannsrett, som altså mener det foreligger ekstraordinære tungtveiende omstendigheter, som krever fritak for erstatningsplikten.

Alvorlig økonomisk situasjon
Global Salmon har nå anket saken videre til Høyesterett. Ifølge pressetalsmann Svein Tore Andersen kom saken til Høyesterett 16. april. For å få anken fremmet, behøves det samtykke fra Høyesteretts ankeutvalg. Vilkåret for å få samtykke er etter prosesslovene normalt at en avgjørelse fra Høyesterett vil ha prinsipiell betydning, ifølge domstol.no.

– Anken er til utredning og skal deretter til behandling i ankeutvalget. Vanligvis tar det omkring fire uker pluss minus fra saken kommer til oss og til det foreligger en avgjørelse fra ankeutvalget, skriver han i en e-post til iLaks.

Advokat og styreleder Jon Ketil Gjørtz i Global Salmon kommenterer anken til Høyesterett slik:

– Vi konstaterer at lagmannsretten har vært veldig i tvil, og etter vårt skjønn landet på feil konklusjon ut fra hva som er gjeldende rett.

Sommeren 2018 fortalte Gjørtz om en svært alvorlig økonomisk situasjon i selskapet.

– Det har ikke endret seg. Vi har aksjonærer som har tatt ansvar, og vi har klart å bevare selskapet. Denne saken har vært en stor belastning, og driften som så lovende ut, måtte vi avvikle i februar 2016. Det er ingen garanti for å få gjennomslag i retten. Vi mener vi har en veldig god sak, som er godt dokumentert, men så langt har vi ikke vunnet frem. Vi får høre hva Høyesterett mener, avslutter Gjørtz.

Daglig leder Hugo Vegar Heggdal i Romsdal Processing ønsker ikke å gi noen kommentarer før det foreligger en rettskraftig dom i saken.