Krakk for lakseprisen

Nyheter
1330

Høye laksepriser tiltrekker seg slaktefisk som fluer rundt en fjøslykt. Og når prisoppgangen sist fredag var av episke dimensjoner, blir korreksjonen idag tilsvarende. En ringerunde iLaks har gjort fredag etter lunsj viser følgende priser til oppdretter i Sør-Norge:

* 54 kroner 3-4 kilo

* 55 kroner 4-5 kilo

* 56 kroner 5-6 kilo

* 59 kroner 6+

– Vi har ikke kjøpt, men markedet faller tilbake på grunn av for kunstig høy oppgang denne uken og økte slaktevolum, sier en innkjøper ved et eksportfirma.

Historisk dypt fall
Prisfallet er mellom åtte og ti kroner kiloet i snitt, sammenlignet med prisene for inneværende uke. Særlig den best betalte storlaksen får kjørt seg. Bakteppet for prisfallet er det ikke mye diskusjon om idag.

– Mange eksportører har betalt for mye til oppdretter, men markedet ute er ikke så høyt. Det er bare det at kundene ikke kan ta den store prisoppgangen. Kundene kan ikke kjøpe fisk på godt oppe på 70-tallet. En kan ikke forvente det. En skal være fornøyd med en pris oppe på 50-tallet. Så de som kjøpte fullt opp med fisk mellom 65 og 75 kroner – det er ikke så lett å selge den, sier en annen eksportør til iLaks.

– Prisen er midt på 50-tallet. Vi har ikke kjøpt noe ennå, men det er der en føler at viljen til å kjøpe ligger. Det er ikke noen som er villige til å kjøpe til mange og 70 kroner. Det er kortsiktig. En må jo ha salg på det da.

Trekker til seg fisk
– Laksemarkedet er bra. Det er mer fornuftige priser, det er der, mener han.

– Det er klart at en pris på mange og 70 kroner trekker til seg mye fisk. Det er mer enn nok fisk i sjøen til å knekke prisen. De som syter og bærer seg nå er de som har kjøpt mye fisk de ikke har salg på. Det er ikke oppdretterne, de får fortsatt kjempepriser.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er klart at du kan tjene 20.000 på en bil, men du kan også tape 200.000 kroner hvis prisen faller ti kroner, påpeker eksportøren. – Ti kroner opp på en uke er ikke bærekraftig, det vet jo alle. Det var ikke uventet dette.

En annen markedsaktør kjenner seg igjen i bildet av en markedskorreksjon.

– Slik vi kan tolke det, ligger det på en mindre korreksjon på 2-5, men på 5+ er det oppi en ti-kroning. Det er flere årsaker til det: Prisene ble for høye, det er meldt inn ganske mye mer fisk enn vi hadde denne uken her, høy aktivitet i Skottland og Færøyene og kinesisk nyttår er fortsatt to uker unna, så det er begrenset effekt på storfisken neste uke, analyserer han.

Høye priser
Prisene ligger nå midt på 50-tallet for de mest omsatte vektklassene.

– Det er mye det folk snakker om, i sør, understreker han, og legger til: – Og rett i underkant av 60 kroner på 6+.

– Vi kan isolert si at det er et krakk mot forrige fredag, men det er fortsatt en pris som oppdrettsnæringen må bla i historiebøkene for å finne lignende. De fleste er innstilt på høye priser. Men hva er høyt? Midten av 60-tallet er høyt, men midten av 50-tallet er også høyt, spør du meg.