Kostnadene økte med åtte milliarder for fiskeoppdretterne

Nyheter
805

De siste årene har lakseprisene nådd stadig nye høyder. Det har gitt svært høye inntekter for sjømatselskapene.

Slik ble det også i fjor. De åtte sjømatselskapene som er på Oslo Børs økte inntektene med 23 prosent i fjor, fra 76,6 milliarder kroner i 2015 til 93,9 milliarder i 2016. 

Fakta

Disse oppdretterne er notert på Oslo Børs:

  • Norway Royal Salmon, Marine Harvest, SalMar, Grieg Seafood, Lerøy Seafood Group, Austevoll Seafood, The Scottish Salmon Company, Bakkafrost

Malurten i begeret er imidlertid at også kostnadene økte kraftig. En gjennomgang Sysla har gjort viser at selskapenes driftskostnader sammenlagt økte med 12 prosent – fra 64,5 milliarder til 72,3 milliarder. Det skjedde til tross for at produksjonen målt i antall kilo ble lavere enn året før.

Ifølge regnskapene produserte oppdretterne 7,7 prosent mindre i fjor enn året før.

Lakselus har skylden

Det er én viktig årsak til den store kostnadsøkningen blant sjømatselskapene:

– Det er først og fremst lakselus som er en viktig driver her. Antall behandlinger har gått opp, samtidig som man får tapt tilvekst på grunn av stress, og noe høyere svinn enn ønskelig, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

2016 var også året der sjømatselskapene fikk svi for den sterke dollaren, ifølge Giskeødegård.

– Kostnadene på innkjøp av fôr økte gjennom 2015 og første halvdel i 2016, det gir høyere kostnad på den slaktede fisken, sier han.

Lavere snittvekt

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets er enig i at biologiske utfordringer er det som har gitt den store kostnadsøkningen.

– Fôrkostnaden er relativt stabil, men det som har skjedd er at den direkte og indirekte kostnaden knyttet til biologi har økt kraftig, sier Tønseth.

Den direkte kostnaden er knyttet til flere behandlinger på grunn av mer problemer med lakselus.

– Den største kostnadsøkningen er den indirekte kostnaden, som går på at du har en fallende snittvekt når du slakter fisken. De biologiske problemene har vært så store at fisken har ikke kunnet bli i vannet til den er fullvokst, sier han.

Dermed blir det færre antall kilo å fordele kostnadene på.

Tror inntektene forblir høye

Selv om kostnadene økte, hadde altså mange av oppdrettsselskapene rekordhøye inntekter.

– Vi har et høyere inntjeningsestimat for 2017, og tror det kan bli et enda bedre år generelt for industrien, sier Giskeødegård.

Han tror ikke kostnadene vil synke i år, mens Tønseth er litt mer optimistisk.

– Jeg tror og håper at kostnadene kommer ned mot høsten. Hovedårsaken er at du har mer og bedre behandlingsmuligheter i år. Det er større kapasitet både på brønnbåt og ikke-kjemisk behandling. Ikke minst har man lært å bruke behandlingen, sier Tønseth.

– 2016 var det første året i praksis der selskapene tok i bruk ikke-kjemisk avlusning i stor skala. Det har i seg selv ført til ekstra dødelighet, som igjen påvirker snittvekten, fortsetter han.