– Kostnadene er i sin helhet myndighetspålagte for å beskytte villaks og sjøørret mot lakselus og rømming

Nyheter
711

Først ute var Planys markedsjef Kenneth Brandal. Deretter kom professor Ragnar Tveterås for å advare oppdrettere mot å gå i oljefellen. I går fulgte meglersjef Ottar Ertzeid, og mente at høye priser gjør at det er lett å akseptere høye kostnader og høye investeringer. Oppdretterne kunne gå i oljefellen, mente han.

I 2001 var oljeprisen like over 20 dollar fatet, og lønnsomheten upåklagelig. Nå vaker den like over 50 dollar – rigger ligger i opplag, oljenæringen preges av svak lønnsomhet og masseoppsigelser. Raskt stigende kostnader har spist opp lønnsomheten.

Nå må ikke de høye lakseprisene med dertil god lønnsomhet føre til at oppdrettsbedriftene påtar seg stadig større kostnader. Slik som oljenæringen har gjort.

Ikke luksus
Carl-Erik Arnesen har 36 års fartstid i oppdrettsnæringen, sist mangeårig administrerende direktør i Firda Seafood, nå salgsdirektør i Alsaker Fjordbruk. Han føler for å ta ordet og bringe inn en realitetsorientering.

– Oppdrettsnæringen øser ikke ut penger til luksus og vellevnet. De fleste eiere i oppdrettsnæringen pløyer overskudd tilbake i bedriften, understreker han overfor iLaks.

– Kostnadene er i sin helhet myndighetspålagte for å beskytte villaks og sjøørret mot lakselus og rømming. Etter et føre-var prinsipp. Gjennom Nytek-forskrift og luseforskrift koster dette næringen milliarder. Oppdrettere sliter seg ut, og fin fisk bli kvalitetsforringet av avlusinger. Konsulenter og leverandørindustri tjener store penger – og det er heller ikke få forskere og forvaltere som lever av hypotesen om at lakselus fra oppdrettslaks har negative effekter på villaksbestanden.

Økt dramatisk
– Jeg synes det hele ble godt illustrert i gårsdagens to oppslag på ilaks: «Lus kostet oppdretterne i Hardanger nær en halv milliard kroner i 2015” og oppslaget like under: “DNB Markets-sjef ber laksenæringen være kostnadsbevisst”.

Utviklingskonsesjonene og landbaserte anlegg vil også være en kostnad for å holde lusa borte fra sjøørret, mener Arnesen.

– Produksjonskostnadene har økt dramatisk de siste 5-8 årene. Ser man på gjennomsnittlig samfengtpris på oppdrettslaksen de siste femten årene, så er det ikke så mange av disse årene som ville gitt overskudd med dagens produksjonskostnad, påpeker han.

Myndigheter
Bergenseren mener det er på høy tid å sette halen på grisen, og se årsaken til den inflaterte kostnadsiden.

– Alle forskerne går i takt og mener det samme. Men de bør være veldig sikker på at lus fra oppdrettslaks er så viktig for villaks- og sjøørretbestandene. Og politikere og myndigheter bør være bevisst hva dette egentlig koster.

– Det kan kjøre hele oppdrettsnæringa i grøften, advarer Arnesen.