Koster ti milliarder – så mange laks døde i fjor

Nyheter
1564

EWOS anslår at lakselusa koster oppdrettsindustrien i Norge ti milliarder kroner i året.

– Og vi frykter høy dødelighet i 2017 ettersom oppdretterne antagelig vil øke bruken av ikke-medikamentelle metoder ytterligere, sier forsker Kari Olli Helgesen ved Veterinærinstituttet til Dagens Næringsliv.

I fjor ble antall ikke-medikamentelle behandlinger seksdoblet. Dette i takt med at bruken av legemidler sank med 41 prosent.

Spurte fiskehelsepersonell
En spørreundersøkelse foretatt av Veterinærinstituttet blant fiskehelsepersonell illustrerer baksiden ved bruken av ikke-medikamentelle metoder: 93 prosent svarer at de har registrert betydelig dødelighet som et resultat av disse avlusingsmetodene.

65 prosent av de spurte mente det samme når de ble spurt om dødelighet knyttet til medikamentell behandling – dødeligheten ved ikke-medikamentelle behandlinger anses som betydelig i forhold til de medikamentelle.

– Fisken har alltid hatt noe dødelighet og skader ved avlusing, men ut fra det vi ser nå, har dødeligheten økt i takt med omleggingen til mer mekanisk håndtering. Det er mye som kan gå galt. Fisken trenges sammen på et lite område i merdene før de pumpes gjennom maskiner og kan få problemer med oksygentilførselen. Vi kan ikke tallfeste den økte dødeligheten som knytter seg til selve lusebehandlingen, men indikasjonene er ganske klare ut fra spørreundersøkelsen, sier Helgesen.

– Vet ikke
Oppdretternes verste mareritt – at lusa skal bli resistent mot varmt- eller ferskvannsbehandling – kan forskeren imidlertid ikke si noe om.