Kortsiktig usikkerhet fra regjeringens skatteforslag, men Artec Aqua ser også muligheter – i utlandet

Nyheter
0

Artec Aqua-eier Endúr leverte sin høyeste noensinne justerte EBITDA på 67,2 millioner kroner i tredje kvartal 2022, opp tre prosent fra et like sterkt tredje kvartal i fjor. Konserninntektene endte på 592,6 millioner kroner, opp fire prosent fra samme kvartal i fjor, mens resultatet før skatt ble betydelig forbedret og endte på 10,8 millioner kroner.

– Vi leverte et solid tredje kvartal og er glade for å levere forbedret justert EBITDA samt en svart bunnlinje både i tredje kvartal og hittil i år. Dette understreker vår omfattende innsats for å forbedre alle deler av vår operasjonelle og finansielle ytelse, sier Jeppe Raaholt, administrerende direktør i Endúr, i en melding.

Endúrs ordreinngang i tredje kvartal var 216 millioner kroner. Konsernets ordrereserve var på 1.509 millioner kroner ved utgangen av kvartalet. Tredje kvartals ordreinngang og ordrereserve inkluderer kun den designfasen av kontrakten på 1,5-1,8 milliarder kroner som Endúrs datterselskap Artec Aqua signerte med den islandske lakseoppdretteren Geo Salmo i kvartalet.

– Anbudsaktiviteten er fortsatt høy for konsernet som helhet, så vi beholder våre positive markedsutsikter for både Marine Infrastructure og Aquaculture Solutions, legger Jeppe Raaholt til.

Endúr er en ledende fullserviceleverandør for havbruksløsninger og marin infrastruktur i Norge og Sverige, og betjener både offentlig og privat sektor.

Artec Aqua tar på seg alt ifra rådgivning, prosjektering, kontrahering og bygging av landbaserte oppdrettsanlegg. Foto: Lizbeth Osnes

I Aquaculture Solutions-segmentet var omsetningen 292,8 millioner kroner i tredje kvartal. EBITDA på 10,7 millioner kroner, tilsvarende en EBITDA-margin på 3,7 prosent, reflekterer det tidligere guidet skifte i inntektsmiks når Artec Aqua-teamet går over fra store utbyggingsprosjekter til en mindre inntektskrevende prosjektdesignfase, før man starter nye utbyggingsprosjekter. Byggefasen ved Geo Salmo forventes å starte i andre halvdel av 2023.

Mens den foreslåtte beskatningen av konvensjonelt fiskeoppdrett gir kortsiktig markedsusikkerhet, representerer den også en langsiktig vekstmulighet for landbasert fiskeoppdrett. Endúrs datterselskap Artec Aqua er først og fremst eksponert mot den landbaserte akvakultursektoren. Selskapet er involvert i flere tidligfase akvakulturprosjekter med sikrede intensjonsavtaler som forventes å materialisere seg fremover.