Korreksjon fra sist fredag, men fortsatt svært høye laksepriser

Nyheter
0

Nervøst marked etter to uker med kraftig oppgang.

– Han får seg en smell, laksen. Det er ikke gjort så mye, men 74-75 kroner går igjen. Det er det du hører. 5, 6, 7 kroner ned. Litt overraskende egentlig, her er jo ikke så enormt utbud, kommenterer en eksportør.

– Jeg tror vel at prisene vil kunne ta seg inn igjen mot slutten av neste uke, men det er motstand når prisen stiger mye.

– Det er et lite tilbakeslag – til gode priser, humrer han, vel vitende om at det ikke er solgt laks i moderne tid på midten av 70-tallet den første uken i desember. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Droppet
En annen eksportør bekrefter dette prisnivået:

– Jeg vil si syv kroner ned. FOB anlegg på industristørrelsene: 3-4 kg 72-73 kroner, 4-5 kg 74-75 kroner og 5-6 kg 77-78 kroner.

– Det ble for mye opp forrige fredag. Alt for mye opp i forhold til det det burde gjort. Aktørene bare droppet å kjøpe, og da kollapset det, sier han.

Noen større og varig nedgang har han imidlertid ingen tro på.

– Men, jeg må innrømme, onsdag, torsdag og fredag er det stor interesse for, så det kan hende at det snur neste uke. Det er fortsatt gode priser i forhold til årstid og volum. Men det er en del kunder som sier en mister posisjoner i butikkhyllene. Alt blir dyrere for de fleste, påpeker han.

Sein handel
En oppdretter deler ikke oppfatningen om at prisene skal ned til midten av 70-tallet:

– Eksportørenes ønsker. Får høre at det er lite fisk. Intet handlet. Tror det blir sein handel i dag, sier han.

– Det er en tier ned. Det skjedde allerede mandag. Markedet har sine begrensinger. Vi må ikke legge skjul på at det er likvidtetsutfordringer så det holder. Alle kjøper First price, og det dyreste ryker først ut, sier en trader.

– Mye av juleproduksjonen er allerede ferdig. Juleproduktene, frys og røkt, er ofte produsert i oktober. De tiner det opp og produserer. Det er ikke uvanlig.

Han ser fallende priser i alle vektklasser:

– 6+ markedet var jo over 90 kroner, nå er det under 80, sier han, og viser til følgende priser for industristørrelsene:

  • 3-4 kg 70-72 kroner
  • 4-5 kg 72-74 kroner
  • 5-6 kg 75-76 kroner