Etter at Gildeskål kommune la til rette for etablering av Sundsfjord Smolt, er det flere spennende etableringer på gang i samme området. Det vil gjøre sitt til at Sundsfjord i fremtiden vil bli et sterkt og viktig kompetansesenter innen havbruksnæringa i Nord-Norge.
Bygger næringspark
Det nye kontorbygget, som blant annet rommer kontorene til Sundsfjord Smolt og Salten Havbrukspark, ble tatt i bruk sommeren 2014.
Salten Havbrukspark ble stiftet i 2011 og eies i dag av Sjøfossen Næringsutvikling, Gildeskål Forskningsstasjon, Salten Invest, Sundsfjord Smolt og Salten Kraftsamband.
Daglig leder, Gunnar Skjellvik, forteller til iLaks at en valgte å etablere Salten Havbrukspark i Sundsfjord, nettopp for å styrke havbruksnæringa i Gildeskål og dermed hele Nord-Norge. En næringspark som vil inneholde viktige aktører innen både produksjon og forskning.
Stort behov
Skjellvik fortalte videre at det er stort behov for nye råvarer dersom en i fremtiden skal mangedoble produksjonen av laks. Anlegget i Sundsfjord muliggjør forsøk i ferskvann som kan videreføres i sjø, og at det er nyttig å kunne kjøre slike forsøk i forhold til utfordringer med lakselus i næringen.
– Sundsfjord ligger nært Bodø og kan tilby unike forhold for forskere fra Fakultetet for biovitenskap og aquakultur i Bodø. Fakultetet har studenter som kan ha behov for et sted der de kan gjennomføre sine forsøk i praksis. Dette vil gi dem muligheter de ikke har i dag. Et nært samarbeid med Sundsfjord Smolt vil være viktig for å lykkes med dette, sier Gunnar Skjellvik.
Forskning
Skjellvik forteller videre at det første som det nå jobbes med, er å få på plass er et nytt bygg hvor disse forsøkene kan finne sted. Her skal det forskes på laks basert på ferskvann. Dette bygget skal plasseres foran bygget til Sundsfjord Smolt. Og settes opp i regi av Salten Havbrukspark og leies ut til et selskap med ulike aktører innen havbruk. Selskapet skal drive med forskning på laksesmolt i ferskvann. I dag foregår dette i hovedsak i saltvann.
Ifølge Skjellvik vil forskningsstasjonen, som nå skal bygges bli tilknyttet smoltanlegget, ha et nært samarbeid med smoltanlegget når det gjelder forskningsmateriale. Det samme gjelder også tilgang til vann. Stasjonen vil få eget laboratorium og resirkuleringsanlegg, og vil forske på ulike tema som har med laksesmolt å gjøre, blant annet nye fórtyper. Utformingen av dette bygget er ikke helt klart. Med i vurderingen ligger tanker om hvorvidt en skal bygge i to etasjer for å få plass til undervisningslokaler.
Naturlig fargestoff
Når dette bygget er på plass er neste mål å sette opp en større hall som skal huse selskapet Salten Eco, som skal forske på og produsere mikroalger.
– Salten Eco skal blant annet utvinne fargestoff som heter astaxsanthin. Stoffet tas ut av alger og tilsettes laksefóret for å gi laksen ønsket rødfarge. Denne produksjonen vil foregå i en reaktor hvor algene belyses med riktig mengde og styrke, slik at de produserer astaxsanthin. Målet er i første omgang å rette seg mot det økologiske markedet. Produksjonen av astaxsanthin regner en med å komme i gang med i løpet av 2016, forteller Skjellvik videre.
Nye fôrtyper
Når det gjelder utvikling av laksefór, vil vi starte arbeidet med et forprosjekt som går på utvikling og bygging av en fòrekstruder. Målet er å få bygd en liten fórfabrikk hvor det kan utvikles nye fórtyper og produsere små mengder for, som kan prøves ut i det eksisterende miljøet i Salten Havbrukspark. Også det prosjektet har Universitetet i Nordland vist interesse for. Denne investeringen vil komme på 20 -30 millioner kroner ut fra hvor automatisert men ønsker dette. Innovasjon Norge har gitt støtte til forprosjektet.
Skjellvik sier til slutt at de har gjort avtale med Salten Kraftsamband om en gunstig strømavtale, som alle som etablerer seg i havbruksparken vil nyte godt av. Avtalen er foreløpig gjeldende i ti år.