Kommune i tett dialog med fiskeforedlingsbedrifter etter klager på luktutslipp

Nyheter
806

Ifølge Karmøy kommune er det i hovedsak BioMar, Karmsund Protein, Pelagia Karmsund Fiskemel og Seagarden, som er årsak til luktutslipp fra næringsområdet på Husøy.

– Fiskeforedling er en næring hvor det kan forventes utfordringer med lukt, både fra båter som kommer inn med fisk og fra produksjon av fiskemel og fiskefôr, skriver kommunen på sine nettsider, og legger til at høy aktivitet og sommervær øker risikoen for luktutslipp.

Det er fra januar til og med april i år, og i juli, registrert færre klager enn i samme periode i fjor. Men i mai, juni og hittil i august har det vært en økning i antall klager sammenlignet med fjoråret, ifølge kommunen.

– Det har i august vært møte mellom fiskeforedlingsbedrifter på Husøy og Karmøy kommune. Lokalt næringsliv arbeider kontinuerlig med tiltak for å redusere uønskede utslipp, skriver kommunen.

Kommunen skriver videre at det i utslippstillatelsene fremgår at bedriftene skal være “99 prosent luktfri”, som i praksis betyr at de må holde seg under grenseverdien 99 prosent av tiden per måned. Ifølge kommunen betyr dette også at fiskeforedlingsbedriftene kan ha et lovlig utslipp av lukt over denne grensen en prosent av tiden per måned, som utgjør cirka sju timer i måneden.

– En utfordring på Husøy er at det er flere virksomheter som har potensial for luktforurensing, slik at lukten kan bli sterkere og vare lenger uten at det overstiger enkeltbedriftenes grense. Mange av lukthendelsene kan derfor være lovlige innenfor utslippstillatelsen som er gitt. Karmøy kommune vil gjennomføre en helseundersøkelse blant innbyggere i tilknytning til næringsområdet for å registrere grad av sjenanse grunnet utslipp. Undersøkelsen er ventet tidlig neste år, heter det avslutningsvis.