Klart for fire draktbytter i brakka hos Seløy Sjøfarm på Helgeland

Nyheter
0

Ny kaptein er klar.

På Helgeland ligger et utall øyer, holmer og skjær tett i tett, og flere tusen av dem utgjør Herøy. Et eldorado for kajakkpadlere og øyhoppere. Nylig feiret øyfolket her 50 år med laksen. Bjarne Brøndbo sang solo fra full hals, mens folket koste seg med sushi på langbord. Pionerene på Herøy ble behørig hyllet.

I sin tid var en rekke ulike mindre aktører i sving, mens i dag er Mowi størst med sitt slakteri og lokaliteter. Men det er fortsatt to mindre familieeide selskaper i full drift. Én av dem er Seløy Sjøfarm, hvor fire blad Jakobsen ønsker iLaks velkommen på besøk. Det er far, Jan Erik med sønnene Steffen og Andreas, og datteren Ina Therese.

I det vi trer inn i lokalet, er det ikke bilder av laks som treffer øyet. Det ser mer ut som om vi er ankommet den berømmelige brakka på Lerkendal. Her henger et utall Rosenborg-trøyer, i ulike farger fra ulike sesonger og begivenheter.

Særlig stolt er de av draktnummer 1. Den har tilhørt keeper Alexander Lund Hansen, som er sønn av en niese av Jan Erik Jakobsen, noe han mener er viktig å få med her. De redegjør for hvem andre som har hatt hvilken drakt og i hvilket år

Diskusjonen fortsetter mellom familien Jakobsen og iLaks utsendte, om hvem som var hvor, da Per Ciljan brakk benet eller den gang unge Zlatan ga Skammelsrud en real lårhøne og albuet Hoftun i ansiktet. Ikke minst om det var med vilje.

Alt på spot har lønt seg
Ina Therese Jakobsen må tre ut av fotballpraten for å haste videre til et møte. Hun har allerede fått beskjed om at det er henne som skal bli den neste lederen av familiebedriften. Hvorfor og når kommer vi tilbake til.

Selskapet har i dag tre egne konsesjoner. I tillegg kommer én visningskonsesjon hos Seløy Sjøprodukter, og to FoU-konsesjoner i samarbeid med Salmon Innovation. All fisken til Seløy Sjøfarm slaktes hos Sinkaberg, og selges i sin helhet på spotmarkedet via Lerøy.

Den tidligere lakseselgeren er svært fornøyd med de høye prisene som har vært. (Foto: Steve Hernes).

– Det har lønt seg, særlig tidligere med priser på godt over 120 kroner kiloet. Det var eksepsjonelt og fantastisk. Nå er vi nede på rundt 70 kroner, og det er jo greit nok. Tjener penger, men det kommer nok opp igjen i oktober og november, sier Jan Erik Jakobsen.

– Hvordan er det å ha hele produksjonen på spotmarkedet med outsourcet salg?

– Det går helt greit. Før satt jeg selv og solgte hver eneste fredag. Det handlet om å få en femtiøring mer her eller der. Veldig spennende, men det tok tid. Nå er vi nesten som et samvirkelag, ler han, og ser ikke helt for seg å gå tilbake som selger igjen.

I 2005 gikk de på en real smell, da den danske lakseimportøren Saga Lax gikk overende.

– Etter mange år med dårlige resultater, ble det ekstra ille med Saga Lax. Vi tapte mange millioner kroner. Det ble så heftig at vi måtte inn med nye penger. Jeg og min far måtte pantsette våre hus for å kunne komme oss videre, sier den tidligere selgeren.

Den gang eide Fjord Seafood 30 prosent av Seløy Sjøfarm.

– I samme slengen kjøpte vi ut Fjord Seafood. Det var bare å kaste seg ut i det, jobbe hardt for å komme oss videre. Det var fantastisk godt når vi lyktes med det. Panten ble fjernet før far døde i 2008, forteller han.

Ydmyk, men stolt arvtaker
Nå har de rigget seg og er straks klar for å gjennomføre generasjonsskiftet. Gjennom mange år har de blitt en tett og sammensveiset gjeng, der de alle er med på viktige beslutninger.

De tre som utgjør tredje generasjon klar til å overta ledelse og drift av selskapet, de startet å jobbe i som åtte-åringer.

– Vi hadde ikke sommerferie, som de andre ungene på Herøy. Vi fikk tildelt hvert vårt ausekar og ble til fôringsautomater, minnes Steffen Jakobsen.

– Nå, de hadde det helt flott som unger. Arbeid har da aldri skadet folk, kommenterer far.

De to sønnene blir ledere for hvert sitt område av produksjonen. Andreas Jakobsen (39) blir operativ leder for det som skjer på sjøen, samt for service, smolt og avlusing. Steffen Jakobsen (36) får ansvar for logistikk, fôr samt noe økonomi sammen med sin søster, Ina Therese Jakobsen (34), som blir den nye daglige lederen for selskapet.

– Selskapet er jo pappas store stolthet, så det er litt skummelt. Samtidig så er en ære at han tør slippe meg til, sier hun med ydmykhet til iLaks.

Med smårollinger i hus er det noe tid til hun inntar lederstolen, men klar er hun når den datoen kommer.

– Det blir veldig spennende, men tror også det kan bli litt hardt som jente å komme inn. Fortsatt er det et mannsdominert yrke. Det er jo mange endringer og kvinnelige ledere gang også i næringa i så måte, så det går nok bra, som hun som nå blir å jobbe enda tettere på sine to brødre.

– Vi har jobbet tett i mange år og stortrives med det. Det er ingen uenigheter og konflikter, og siden vi er så tett så har vi en felles forståelse at vi skal være tålmodige med hverandre, men også tørre å si i fra om det er noe, sier Ina Therese Jakobsen.

Flytter oppover
Det blir uansett kort vei mellom generasjonene og beslutningene. Alle bor på en av de mange øyene på Herøy. Jan Erik Jakobsen skal flytte seg selv oppover i systemet, og i bygget på Seløy.

Jan Erik Jakobsen, flankert av sine to sønner. På sin høyre side Steffen Jakobsen, og til venstre, Andreas Jakobsen. (Foto: Steve Hernes(.

– Vi jobber frem nye ideer sammen, slik sparrer vi veldig godt med hverandre, før vi blir enige om hva vi satser på, sier han.

– Men er det fortsatt slik at det er far som har siste ordet?

– Det føler jeg har endret seg en god del de siste årene, skyter Andreas Jakobsen inn.

– Han slipper oss nå mer og mer til. Vi blir jo eldre og kommer ennå tettere på driften etter hvert, smiler han.

– Er det med tungt hjerte du slipper barna mer til?

– Nei, det skulle jeg gjerne sluppet de helt inn. Det er jo en plan for det nå. Jeg skal tre ut av rollen som daglig leder av Seløy Sjøfarm. Så skal min datter, Ina Therese Jakobsen, overta den oppgaven. Jeg skal flytte meg selv opp i holdingselskapet. Arbeide mer med våre andre selskaper, som det er en god del jobb med.

– Klarer du å holde fingrene av fatet?

– Ja, det tror jeg. Det er jeg helt bestemt på, sier han.

– Det er jo ikke sikkert vi ønsker at du skal bli helt bortgjemt der oppe. Vi ønsker å ha noen å gå til. Det er veldig greit. Han har jo en viss erfaring da, skyter en smilende Steffen Jakobsen inn.

– Jeg kommer nok alltid til å bidra om de ønsker. Jeg har jo bygd opp dette sammen med familien. Seløy Sjøfarm, og alt rundt det er mitt hjertebarn.

Barnebarna neste
Selv var han bare 13 år gammel da faren satte ut den første fisken i 1977. Mye jobb og lite skole, forteller han. Kun ett år på snekkerlinja på Rognan, før det ble hjem til Seløy og laksen.

Med tre stk. tredje generasjon klar til å overta, skal framtida være sikret. Og om ikke det er nok, er det det enda flere i fjerde generasjon. Selv om bestefar sliter litt med det korrekte antall.

– Barnebarn har jeg, tre jenter og én gutt, som heter August etter sin oldefar, sier han, før sønnene blander seg inn.

– Du har seks, ikke tre jenter, sier de to i kor.

Jovisst, ja. Sju flotte barnebarn. De er alle velkommen i konsernet, men ingen må føle seg forpliktet. De som har lyst får bli med, konkluderer bestefar Jakobsen.

Lurer du forresten på det med Zlatan og Per Ciljan?
Det riktige svaret er henholdsvis 22. oktober 2002 i Amsterdam, og 23. november 2005 på Lerkendal. Alle i brakka på Herøy hadde rett svar, nesten.