Klare med blåskjellmel

Nyheter
1282

– Vi har allerede produsert åtte tonn blåskjellmel. Nå gjenstår videre forsøk, men vi har stor tro på at dette skal bli en sentral del av kostholdet til oppdrettslaks i fremtiden, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Bergens Tidende.

– Det er svært næringsrikt, og vil kunne egne seg også til dyrefôr. Men brukt som fôr til laks gir det tre ganger så mange kilo mat som hvis det brukes for eksempel som kyllingfôr.

– Får vi dette til, kan blåskjell kanskje delvis erstatte soyamel fra Brasil og fiskemel i fôret til oppdrettsnæringen. Blåskjell er flere hakk lavere på næringskjeden enn fisk, så her snakker vi om en mye mer bærekraftig produksjon, sier han.

Ocean Forest ble etablert av Bellona og Lerøy sammen for halvannet år siden, for å finne nye og miljøriktige løsninger innen oppdrett.

– Å utnytte blåskjell som råvare til laksefôr er det vi er kommet lengst med. Senere har vi tro på at vi også kan benytte tang og tare, eller makroalger, som et annet råstoff, sier Harald Sveier. Han er både teknisk sjef i Lerøy Seafood Group og daglig leder i Ocean Forest.

Han understreker at det her er snakk om dyrking, ikke oppdrett av blåskjell. Forskjellen er at ved oppdrett tilføres det næring, ved dyrking er det snakk om å legge til rette for konsentrert produksjon av blåskjell basert på de næringsstoffene som allerede er i sjøen.

– Nå går vi inn i en ny fase der vi, sammen med EWOS og Nifes i Bergen, skal gjøre omfattende vitenskapelige forsøk for å se på hvor egnet blåskjellmel er som fôr til laksen, sier Sveier til BT.

I første omgang skal blåskjellmelet produseres for å dekke Lerøy Seafoods eget fôrbehov.

Frederic Hauge ser flere muligheter i denne produksjonen.

– Vi vet at blåskjell spiser lakselus, og at de også kan utnytte avfall og næringsstoffer som går til spille i lakseproduksjonen.

Helt knirkefritt har ikke arbeidet gått. iLaks har tidligere rapportert om store luseproblemer og tvangsslakt ved Rongøy-lokaliteten hvor Ocean Forest har sitt blåskjellanlegg.