Klare krav for oppdrettsvekst

Nyheter
493

BI-professor Bjarte Reve har pekt ut tre næringsklynger/cluster der vi er verdensledende.
– Det er olje, selv om prisene ligger litt nede nå, maritim industri og havbruksnæringen, sier FHLs administrerende direktør Geir Ove Ystmark.

Teknologi
– Hvis jeg sier Stingray, hvis jeg sier Aqualine, hvis jeg sier en hvilken som helst av våre leverandørbedrifter, så tenker ikke folk på havbruksnæringen, legger han til.

– Om 30 år vil denne næringen bli drevet på et helt annet vis enn idag. Hvis folk spør meg om hvilken løsning som er den beste, så vet ikke jeg det. Hvis jeg hadde visst det, så hadde jeg sagt opp jobben og investert alle pengene jeg har i denne teknologien – og blitt steike hakke rik om 30 år. Men så klok er jeg ikke. Men det er andre som er det – som kommer til å bli steike hakke rik om 30 år.

Ystmark fremhever oppdrettsnæringens ringvirkninger, og illustrerer det med at Nova Sea på Lovund kjøpte varer og tjenester fra eksterne aktører for 2,66 milliarder kroner i 2012 og 2013.

Konkurransekraft
– I sin nyttårstale sa Erna at vi måtte utvikle konkurransekraft i andre næringer i fremtiden. Jeg er ganske sikker på at havbruk kommer til å være en av disse næringene, sier han.

– For å få det til, må en sikre markedsadgang, sier Ystmark, og illustrerer det med følgende paradoks: – Dere tjener penger, men sliter med markedsadgang, sier han og skuer utover en oppdrettstung forsamling på et par-tre hundre mennesker i konferansesalen på Stord Hotell.

Effektiv
– Men det er nå-situasjonen, det kan endre seg, påpeker han.

– At vi på en lokalitet på Skjervøy kan produsere mer mat enn all matproduksjon i Troms og Finnmark gjør at vi må få tilgang på lokaliteter i den kommende stortingsmeldingen. Men det betyr også at vi må få vedvarende lave lusenivå, det må være triggeren for vekst, mener Ystmark.