Apetitten på laks øker i jula. Det merker laksefabrikkene godt.
Alle de tre store laksefabrikkene våre forteller om travle tider nå rett før jul. For eksempel stiger julesalget til Salmar til nye høyder mot jul, skriver Hitra-Frøya.
– Julesalget i år har litt mer aktivitet enn i fjor. Det som er gledelig i år er at vi har betydelig større aktivitet på bearbeiding av laksen vår enn historisk. Vi i Salmar ønsker å sette igjen minst mulig fotavtrykk i allmenningen vi har fått tildelt for å produsere laks i, og når vi får laksen i land vil vi få mest mulig verdiskapning ut av den gjennom bearbeiding på Innovamar, sier Gustav Witzøe, konserndirektør industri og salg i Salmar.
På grunn av børsreglene ønsker ikke Witzøe å oppgi nøyaktige tall for juleeksporten av laks.
Men han forteller at det er ekstra stor etterspørsel av ulike filetprodukter i jula, og at det meste går til Polen og andre baltiske land for røyking. Derfra selges den videre til resten av Europa.
– De største markedene for røkt laks er Frankrike, Tyskland og Italia. Men vi ser også etterhvert at det er betydelig vekst av konsum av laks i Polen.
– Har dere mer laks å ta av i år på grunn av den bedrede biologiske situasjonen fra i fjor?
– Salmar har vesentlig større produksjon i år enn vi hadde i fjor. Hvis jeg ikke husker feil så hadde vi 118 tusen tonn i 2016. I år har vi meldt til børsen at vi produserer 130 tusen tonn.
– Fullt trykk
Hos Marine Harvest på Ulvan på Hitra merker de også godt at folk har lyst på laks i jula.
– Her er det fullt trykk på to skift, skriver fabrikksjef Olaf Reppe.
Det går 20 vogntog daglig fra Ulvan med hel laks og filet, i følge Reppe.
– Pågangen er som før, veldig stor før jul. Det er mange som feirer jul og vil ha den beste, sunneste og flotteste middag. Det meste blir sendt til egne anlegg i Europa ( Polen og Frankrike) Disse videreforedler den enda mere til forbrukerne i Europa.
Laks til hele verden
Samme situasjon er det ved Lerøy Midts fabrikk i Hestvika på Hitra.
– Her er det fullt trøkk før jul, opplyser ledelsen.
Fra Lerøy på Hitra går det mellom 15-20 trailere daglig. All laksen går via Lerøy i Bergen som foredler og sender laksen videre til mange land i hele verden.
– Det spises mye lakseprodukt i juleperioden og det er mye fisk som skal ut på markedet før den tid, forteller personalsjef Wenke Jobotn.