Bjørn M. Apeland sier han først ble gründer da han kjøpte offshoreservicebedriften Steinsvik, selv om han i en årrekke var gründer innenfor det offentlige. Men nå har han solgt livsverket, blant annet for å sikre familien.
Kverva, Witzøe-familiens investeringsselskap som blant annet kontrollerer SalMar-konsernet, kjøpte opp Steinsvik i to omganger. De siste 50 prosentene ble kjøpt opp rett før nyttår i fjor.
Prislapp over 700 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.
– De var interessert i år kjøpe. Steinsvik har et betydelig potensial for videre vekst, noe som vil kreve finansielle muskler. Således gjorde mitt salg til Kverva at Steinsvik nå er et av de mest potente selskapene i bransjen, ja kanskje som bedrift i Norge, sier Bjørn M. Apeland, som fortsatt er konsernsjef i Steinsvik.
Han legger til:
– Samtidig har jeg sett hvordan det går med andre. Se på rederne. Plutselig sitter de ikke igjen med nålen i veggen. Jeg tenkte at det kanskje ikke var så dumt å sikre meg og familien, sier Apeland.
Det første halvåret omsatte bedriften for 6,5 millioner kroner, i noe Apeland beskriver som å «leve fra hånd til munn».
Senere har det gått betydelig bedre. På 13 år har bedriften tatt steget opp som en av de virkelige store leverandørene av teknologi og systemer til havbruksnæringen.
I fjor tjente Steinsvik 108 millioner kroner, og hadde en omsetning på omtrent 850 millioner kroner. Totalt har selskapet 587 ansatte.
Apeland trekker i intervjuet med Dagens Næringsliv fram etablering av egen fabrikk i Vietnam som en viktig suksessfaktor. 260 personer jobber ved fabrikken, og ifølge Apeland klarer man å blande norske, dyre ingeniører med kostnadseffektiv produksjon.