Kjendisarkitekt satser på lukket sjøanlegg: – Verden trenger fort minst 10.000 merder

Nyheter
0

Han er mest kjent for sine eventyrinspirerte villaer for velbeslåtte privatkunder på Oslo Vest og for Kjell Inge Røkkes hytteparadis på Oppdal. Men arkitekt Finn Sandmel nøyer seg ikke med det. Nå har han gitt seg i kast med å tegne skyskrapere i Midt-Østen, og, i forengelsen av det, lukkede merder drevet av solkraft.

Han kaller nysatsingen Aquamerden, en lukket høyteknologisk merd med hybrid soltak. Denne skal kunne produsere opp til 1,5 megawatt, basert på antall soltimer i Norge, eller 2-3 ganger mer i solrike strøk, som i Afrika eller Midt-Østen.

Aquamerden har, ifølge presentasjonsmaterialet som iLaks har fått innsyn i, «en intelligent struktur» med design og kassett-oppbygningsmaterial som reduserer byggekostnadene relativt til lukkede stålmerder.

Et hybrid soltak kan, ifølge Sandmæl, med sin kjøleteknologi skape minst seks til
åtte ganger mer energi enn dagens paneler. Det kan igjen skape en lakseproduksjon som
blir uavhengig av Golfstrømmens «tempererte» fjordvann. Merden vil ha 90 centimeter isolerte vegger og hente kaldt vann i fra dypet.

Halv pris
– Aquamerden vil kunne produsere laks til mindre enn halv pris world wide, særlig der
markedet er, uten frakt og, etter noen år, ingen energikostnader, hevder Sandmæl.

Ettersom merden er lukket, tar han sikte på å produsere 50 prosent mer laks per kubikkmeter enn det som ellers tillates.

Aquamerden

– Denne økningen, med større tetthet av fisk som generelt reduserer fiskens velferd, øker her, fordi vi har en egen sentralsøyle med roterende visp. Denne har fem vinger som fôrer,
injiserer luft, suger ut skitt og brukt vann, renser overflater etc i ulike høyder – og er
computerstyrt, forteller han ivrig til iLaks.

Han ser for seg å kunne produsere 3.000 tonn laks årlig i en merd på 40.000 kubikkmeter. Med en salgspris på 75 kroner per kilo laks, mener han merden vil bli nedbetalt på under ett år.

Pengejakt
Nå søker han partnere og investorer til prosjektet.

Dr. Tech. Olav Olsen, skaperen av Condeep oljeriggene, har skrevet en siste konseptanalyse relatert til bygg og material-teknologien, dokumentasjonen som må gjøres før bygging av første prototype. Sandmæl har også patentert det å kunne «produsere laks energikostnadsfritt særlig i varme territorier».

Arkitekten har store ambisjoner:

– Verden trenger fort minst 10.000 merder, sier han, og trekker ubeskjedent en parallell til Elon Musk, som endret bilmarkedet med Tesla.

På spørsmål om hvorfor han har lagt sine øyne på lukkede merder, forteller han at han begynte å tegne 660 meter høye skyskrapere, med grønne nye materialvalg, i Midt-Østen.

– Det er resultatet av at jeg har gått inn i disse store konstruksjonene, og tatt patenter. Det har med energi å gjøre, jeg har bygget hus som produserer egen energi, renser kloakk og lager ferskvann også. Mye av byggmaterialet har jeg kjørt inn i merden, forteller han på inn- og utpust.

Kraftverk
– Stålmerdene til Aker koster 350 millioner kroner. Jeg vil selge til litt over 100 millioner, en tredjepart av prisen, sier han. – Stål ruster, og holder seg kun i 10-15 år. For mine merder, kan hele konstruksjonen gjenvinnes. Den produserer mer strøm enn den egentlig trenger.

– Å produsere et kilo fisk tar jo 10-15 ganger mindre energi enn oksekjøtt. Vi går inn i en ny tid. Jeg kaller det «Solalderen». Energi skal være gratis. Disse merdene kan plasseres i England, Frankrike, Spania, Asia og over hele verden. Norge har skapt en merdindsutri, den industrien er verdifull, fortsetter han.

– Vi kan bygge det tre-fire steder i Norge, som kan lage 40-50 merder hver i året, sier Sandmæl.