Kjempestart på sjømatåret 2018

Nyheter
1876

Norge eksporterte 198 000 tonn sjømat for 7,7 milliarder kroner i januar. Det er en volumøkning på 23 000 tonn eller 13 prosent og 143 millioner kroner eller to prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Verdiveksten som eksportnasjonen Norge opplever i januar kommer fra hvitfisksiden. Det er samtidig gledelig å se at EU-markedet har en sterk volumvekst og til en historisk sett høy pris. Spesielt er det oppløftende at Frankrike tar unna økte volumer. Samtidig øker eksporten av laks til Kina fra januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

Det ble eksportert 85 400 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i januar. Det er en økning i volum på 16 000 tonn eller 23 prosent mens verdien er på samme nivå som i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt fra 72,02 kroner til 57,10 kroner per kilo. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge.

– EU-markedet har tatt unna en større del av fisken i år sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser at markedet i stor grad har kommet seg etter fjorårets prissjokk, hvor nå spesielt Frankrike peker seg positivt ut. Kina er driveren i Asia, med rekordstor økning i volum sammenlignet med januar i fjor, sier analytiker i Norges sjømatråd Paul T. Aandahl.

I januar ble det eksportert 3200 tonn ørret til en verdi av 207 millioner kroner. Volumet økte med 703 tonn eller 28 prosent mens verdien økte med 13 millioner kroner eller 7 prosent sammenlignet med januar i fjor. USA, Kina og Canada var våre største marked for ørret i januar.