Kina-uro kan gi stor effekt på råvaremarkedet

Nyheter
568

Børsnedturen i Kina har fått bred omtale i finanspressen i sommer. Og ringvirkningene kan bli omfattende, selv om det så langt ikke har gitt nevneverdig effekt på prisingen på Oslo Børs.

Les også: Nytt oljeprisfall styrker euroen

Øker risikoen
«Det er ikke tap på kinesiske aksjer som er problemet, fordi svært få vestlige institusjoner eier egenkapitalinstrumenter i Kina på grunn av strenge restriksjoner på utenlandsk eierskap. Det er innvirkningen det får på råvaremarkedet, som øker risikoen for vestlige investorer og selskaper», forklarer skribent Richard Paulsen i morgenrapporten til meglerhuset Nordnet torsdag.

Nordea Markets utdyper i en industrirapport hvorfor fallet på de kinesiske børsene er så alvorlig.

«Kina står for 12% av verdens forbruk av olje og rundt 40-50% av metallforbruket. En stor nedgang i den økonomiske aktiviteten i Kina vil derfor ha en massiv påvirkning på etterspørselen etter olje og andre råvarer, og dermed prisen».

Storkjøper av fôringredienser
Men det er ikke bare olje og metaller Kina forsyner seg grovt av. Kinesiske fiskeoppdrettere og svinebønder kjøper omlag halvparten av alt fiskemel i verdensmarkedet. Også viktige fôringredienser som soya, hvete og mais preges av omfattende kinesiske innkjøp.

Illustrasjon: Nordea Markets

Kjøpekraft
Børsraset på de kinesiske børsene rammer primært landets egne borgere, og senker deres kjøpekraft og investeringsvilje. Det kan igjen komme til å prege prisingen på de nevnte råvarene negativt. Det kan i sin tur gi blant annet billigere fiskefôr.