Kina skjerper overvåking av importert fersk laks etter ny studie

Nyheter
523

Kina innfører nye sanksjoner for sikkerhetsbrudd etter økende bekymring for koronasmitte via forsyningskjeder.

Nylig rapporterte Bloomberg om en ny kinesisk studie, som hevder at koronavirus kan overleve på overflaten av fersk laks i mer enn en uke. Forskere ved South China Agricultural University og Guangdong Academy of Agricultural Sciences i Guangzhou tok ut prøver fra laks, og fant ut at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker Covid-19, kan overleve i opptil åtte dager på laks når temperaturen ligger på fire grader celsius.

Studien kommer kort tid etter etter at en gruppe forskere fra Irland og Singapore fant ut at koronaviruset kan overleve på frossen kjøtt og laks i opptil tre uker.

Ingen av disse studiene er så langt fagfellevurdert, som er er en kvalitetssikring av forskningsbidrag ved at eksperter (typisk to-fire) innenfor faget kritisk vurderer bidraget før publikasjon. Mattilsynet har også vært skeptisk til den sistnevnte studien.

Uansett har studien i Kina ført til at landet skjerper overvåkingen av import fersk mat, og en ny forskrift trådte i kraft fredag, skriver South China Morning Post.

Ifølge de nye reglene vil eksportører av fersk mat bli utestengt fra å sende varer til Kina, hvis de får påvist koronavirus på emballasje to ganger. Hvis de får påvist viruset tre ganger, blir eksportøren utestengt i måned fra det kinesiske markedet.

Ifølge WHO er det lite sannsynlig at mennesker kan bli smittet av COVID-19 fra mat eller eller matemballasje. Også Mattilsynet har understreket at det er ingen kjente tilfeller av koronasmitte via forurenset mat, importert mat eller vann.

I juni ble det funnet koronavirus på en skjærefjøl for importert laks på det største markedet i hovedstaden Bejing. Funnet på Xinfadi-markedet førte til at deler av hovedstaden ble stengt ned, og Kina stanset salget av nesten all laks. Senere ble det fastslått at norsk laks ikke kunne knyttes til utbruddet i Bejing.