Torshavn, Færøyene. FOTO: Aslak Berge

Kina legger press på Færøyene: Frihandel på laks stoppes uten Huawei-kontrakt

Nyheter
1030

Krever telecom-kontrakt mot markedsadgang til det kinesiske markedet.

Det er den danske storavisen Berlingske Tidende som presenterer den oppsiktsvekkende saken.

Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, skal ha direkte truet toppfolk i det færøyiske landsstyre for å sikre en strategisk viktig kontrakt til den kinesiske telegiganten Huawei. Hvis selskapet ikke fikk kontrakten, ville den kinesiske regjering droppe en frihandelsavtale med Færøyene, skriver avisen.

Avsløringen, basert på et lydopptak, er den første som viser hvordan kinesiske myndigheter knytter adgangen til det gigantiske kinesiske markedet sammen med Huaweis europeiske kontrakter på 5G-nettverk.

– Stormaktene har utrolig stor interesse i Færøyene. Vi er porten til Arktis, som er blitt  strategisk interessant på grunn av klimaforandringene, sier Høgni Hoydal, leder av det republikanske parti, til Politiken.

– Vi blir brukt som sjakkbrikker i et strategisk spill.

Færøyenes ubestridt viktigste eksportprodukt til det kinesiske markedet er oppdrettslaks. Landets oppdrettsproduksjon er dominert av trekløveret Bakkafrost, Luna/Hiddenfjord og Mowi.

Det kinesiske utenriksdepartementet avviser beskyldningene om trusler, og kaller dem «fullstendig falske og bunner i en skjult dagsorden