Laksekonsumet hos stormakten i øst vokste mest i fjor.
Ved hjelp av handelsstatistikk og produksjonsestimater beregner Norges Sjømatråd konsumet av atlantisk laks i ulike markeder hvert år. Nå er fjorårets tall klare. De viser at Kina var det største vekstmarkedet i fjor, opplyser Norges Sjømatråd.
Etter Covid-pandemien gjenåpnet Kina samfunnet cirka ett år etter resten av verden. Siden mesteparten av laksen i Kina blir solgt i restauranter, ga gjenåpningen en stor økning i etterspørselen og konsumet av laks i dette markedet. Kina har også et svært lavt konsum per innbygger, og med en middelklasse på mange hundre millioner innbyggere er det et stort potensial for fortsatt vekst i laksekonsumet i Kina.
USA nummer to
USA hadde den nest høyeste veksten i fjor. Siden 2013 har konsumet i USA økt med om lag syv prosent årlig. Til sammenligning var tilsvarende vekstrate i EU om lag tre prosent. Over tid ser man også at norsk laks, enten direkte fra Norge eller via foredlingsnasjoner, har større vekst enn totalmarkedet i USA, forklarer Norges Sjømatråd. Norsk laks sin andel av det amerikanske markedet var om lag 22 prosent i 2023, mot 16 prosent i 2016. I fjor var norsk laks sin markedsandel opp et halvt prosentpoeng fra 2022.
Brasil er det tredje største vekstmarkedet i 2023. Det er kun registrert små mengder røykt og bearbeidet laks eksportert fra Norge til Brasil i fjor. Verdien var kun rett under en million kroner. Det brasilianske markedet består nesten 100 prosent av chilensk laks.
Russland har nesten like stor vekst som Brasil. Etter en stor volumnedgang i 2022, har markedet korrigert opp i 2023. Færøyene sluttet å eksportere til Russland i 2022, mens også Chile reduserte eksporten til Russland betydelig samme år. 2023 kjennetegnes ved en stor økning i tilførselen fra Chile, noe som bidro til en solid vekst i laksekonsumet i Russland.
Estimert konsum i Polen økte med 7.500 tonn i 2023, dette tilsvarer hele 14 prosent vekst fra 2022. Det plasserer Polen på en femte plass i oversikten over største vekstmarkeder.
Taperne
På listen over største reduksjonsmarkeder siste år, er det Frankrike som faller mest. Etter en voldsom vekst i 2021 på hele 27 prosent, fikk man en reduksjon på 13 prosent i 2022 og et ytterligere fall på 11 prosent i 2023. Til tross for fallet de siste to årene, var konsumet i 2023 fire prosent høyere enn før pandemien (2019).
Japan hadde nest størst nedgang. Dette er et marked hvor transportkostnadene økte mye som følge av stengt russisk luftrom for mange europeiske flyselskaper. Økt pris i verdensmarkedet sammen med økte transportkostnader og svak valuta har redusert importen i 2023.
Sverige er et marked hvor konsum per innbygger ligger helt i verdenstoppen. Konsumet økte til et rekordstort volum i 2021, men i takt med økt pris har konsumet falt i dette markedet.
I Storbritannia har en svært høy inflasjon gjort et stort innhogg i kjøpekraften hos den britiske konsumenten, noe som har gitt utslag på laksekonsumet i fjor. Både import og egenproduksjonen av laks falt i Storbritannia i 2023.
Nederland er et marked med høy bearbeiding og re-eksport, og estimatene derfra er mer usikre. Fra norske hjemmekonsumtall ser en imidlertid den samme nedgangen i konsum i fjor som Norges Sjømatråd sine estimater. Hjemmekonsumtallene viser også at lakseprisen i dagligvare har økt betydelig mer i Nederland enn i andre europeiske markeder i 2023, noe som kan ha bidratt til en nedgang i konsumet.
De største laksemarkedene
Det største laksemarkedet er USA, som befester sin dominans som verdens desidert marked for atlantisk laks, og fortsetter den solide veksten en har sett over flere år. Alle de fem store europeiske markedene (Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Italia og Spania) hadde en nedgang i konsumet fra 2022 til 2023. Siden 2019 har imidlertid både Italia og Spania utmerket seg med en solid konsumvekst.
Blant de andre store markedene finner man Brasil, som drar nytte av geografisk nærhet til storprodusenten Chile, samt Australia og Canada, som produserer mye laks selv. Russland produserer noe laks selv, men importerer også betydelige volum fra Chile, mens bearbeidingsmarkedet Polen har hatt en meget sterk konsumutvikling de siste årene. Ellers blant topp 20 har man flere asiatiske markeder som Japan, Sør-Korea, Israel og Thailand, som alle hadde en betydelig nedgang i konsumet i fjor, påpeker Norges Sjømatråd.