I morges, i god tid før børsåpning, kunne Marine Harvest melde om oppkjøp og etablering av oppdrettsvirksomhet i Øst-Canada. Kort tid etter kunne Utenriksdepartementet avsløre, i en felles resolusjon med kinesiske myndigheter, at det går mot full normalisering av forbindelsene mellom de to land.
Etter seks år med diplomatisk ørkenvandring kom gjennombruddet.
Eksport
En normalisering av handelen mellom Norge og Kina, som på eksportsiden i vesentlig grad er laks, er gode nyheter for norsk oppdrettsnæring. Det er da også årsaken til at selskaper som Grieg Seafood (3,2 prosent), Austevoll Seafood (2,8 prosent), Norway Royal Salmon (2,4 prosent) og Lerøy Seafood Group (1,7 prosent) stiger på børsen.
Marine Harvest, som er et multinasjonalt selskap, har ikke opplevd samme utfordringer som sine helnorske oppdrettskollegaer, da selskapet har kunnet source fisk fra anlegg i Canada, Skottland, Færøyene, Chile og Irland til kunder i Kina.
All time high
Majoriteten av selskapets fisk produseres likevel i Norge, og det er nok en sentral årsak til oppgangen på 2,1 prosent på en ellers nøytral børs.
Med dagens kursløft passerer Marine Harvests en markedsverdi på 70 milliarder kroner på Oslo Børs. Marine Harvest-aksjen er sist omsatt på 156,40 kroner, etter tidligere idag å ha vært helt oppe i 157 kroner. Det er tidenes høyeste kursnotering for storoppdretteren.