Logistikken er utfordringen.
Det var ingen tilfeldighet at Henden-familien valgte å bruke Seafood fremfor Salmon i firmanavnet, da de reetablerte bedriften i 2010. Frem til da hadde de drevet med oppdrett og slakt av laks og ørret. Fremover skulle Pure Norwegian Seafood satses på eksklusive råvarer og nisjeprodukter i tillegg til laksen.
Så langt har det materialisert seg i høykvalitets rogn av atlantisk laks. Lakserogna ble til Atlantic Caviar en gang i 2012.
– Vi ønsket ikke å låse oss til bare én art, siden det er noen andre nisjeprodukter vi satser på. Det er ikke de helt store volumene. Noen år nær ingenting mens det på det meste ble rundt 15 tonn, sier daglig leder Eldar Arne Henden til iLaks.
– Dette er jo noe som normalt går i kverna andre steder. Råstoffet er basert på det vi kaller backupfisken til stamfiskprodusentene. Noen ganger trenger de den selv til avl. Da blir det ikke noe til oss, forklarer han.
Som skitrekk på Vestlandet
– Dette er jo en produksjon vi ikke kan regne med. Det er mer som å drive et skitrekk på Vestlandet. Noen år snør det bra, andre år snør det ikke i det hele tatt, smiler Henden. Selv om produksjonen ikke er stor, så er de uansett verdens største produsent av akkurat denne typen rogn.
Hvor mye de får betalt er en bedriftshemmelighet. Men når det produseres for fullt, er mellom 15 og 20 ansatte i sving for å få rogna ned i den sølvfargede boksen.
– Det er selvsagt alt for dyrt å produsere rogn utelukkende for konsum. Vi tar det vi får, og når det er mulig, sier Henden. Nå brukes i hovedsak rogn fra Mowis stamfisk, men også rogna til AquaGens fisk har funnet veien i boksene merket Atlantic Caviar.
– Markedet er hovedsakelig de baltiske landene, men også enkelte lokale restauranter og kaviarhus i Europa. Russland er ute, forteller Henden.
Smaker litt mer fisk
Lakserogn er stort på verdensbasis, primært basert på Stillehavslaks. Nå strømmer den fisken inn langs kysten av Finnmark, da som pukkellaks. Så langt i år er det tatt ut godt over 200.000 pukkellaks fra norske elver.
Les også: – Det er fullt i alle frysere
Her tror Henden det én gang kan bli muligheter.
– Jeg har jo fått smakt på rogna, og vi har vært i dialog med noen aktører. Utfordringen er logistikk. Det er kun et lite vindu for å få rogna ut for prosessering. Vi har ikke prøvd ennå, men har veldig lyst, forteller han.
Selv om rogna fra pukkellaksen skulle være godt egnet, vil det være forskjell i forhold til den atlantiske, forteller Henden.
– Det gjelder både størrelse, konsistens og smak. Oppdrettsfisken er til sammenligning veldig fersk. Mye av det vi ser på stillehavslaksen er at den har hatt lang transport. Den har en litt strammere smak, og smaker litt mer fisk. Rogna vi har i vår kaviar, har en friskere sjøsmak, som er veldig god, avslutter Eldar Arne Henden.
Les også: – Helt siden vi reetablerte familiebedriften i 2010, har vi ønsket å levere en helt unik kvalitet