– Kanskje kan seks av virksomhetene som inntil nå har eksportert til Hviterussland få fortsette

Nyheter
652

Den russiske veterinærtjenesten Rosselkhoznadzor skulle egentlig inspisere norske fiskeforedlingsbedrifter i slutten av denne måneden, men dette er umuliggjort grunnet koronasituasjonen. Likevel kan det bli aktuelt at Russland åpner grensene for varer produsert fra norsk oppdrettsfisk.

Det var i januar at Russland stoppet import av norsk laks og ørret via Hviterussland fordi russerne hevdet de hadde funnet spor av krystallfiolett i den norske oppdrettsfisken.

Da Mattilsynet senere gjennomførte inspeksjoner hos flere norske fiskeforedlingsbedrifter fant de imidlertid ingen spor av krystallfiolett.

Knut Rønningen. FOTO: Andreas Høglund/EU-delegasjonen

I mars skulle russerne etter planen besøke norske foredlingsbedrifter, men dette er nå utsatt på grunn av koronasituasjonen. Det bekrefter Chief Veterinary Officer Knut Rønningen i Mattilsynet overfor iLaks. Rønningen sier Mattilsynet har informert om utsettelsen i et brev til Hviterussiske veterinærmyndigheter med kopi til både Rossolkhoznadzor og de andre medlemslandene i den Den eurasiske økonomiske union

– Vi ser ikke for oss at inspeksjonene kan skje i løpet av det neste halve året, men vi skrev at de var hjertelig velkommen når koronasituasjonen har roet seg, sier Rønningen.

–  Vi understreket også at hvis de ikke hadde mulighet til å komme på grunn av koronasituasjonen, ville vi tilby å ha et ekstra øye på virksomheter i Norge som leverer til Hviterussland, legger han til.

Åpner for eksport igjen
Han sier Mattilsynet ikke har hørt noe fra verken Hviterussland eller Russland etter at brevet ble sendt.

– Det er vanskelig å tolke hva det betyr når vi ikke hører noe. Kanskje har russerne avlyst på grunn av koronaviruset, men fullstendig taushet kan bety mange ting. Vi har imidlertid ikke oppfattet det slik at det er en alvorlig trussel fra russerne knyttet til situasjonen som har oppstått.

Rønningen forteller videre at de ikke vet så mye om hva konsekvensene blir av at inspeksjonene nå utsettes.

– Men vi har hørt fra folk i Sjømatrådet at kanskje seks av virksomhetene som inntil nå har eksportert til Hviterussland kan få fortsette med det. Men denne informasjon er uautorisert, og vi kan ikke si så mye mer akkurat nå. Sjømatrådet er godt orientert, så vi stoler på dem, men ingenting er offisielt bekreftet fra Hviterussland eller Russland, understreker Rønningen.

Jobber med intensjonsavtale
Han sier han har opplevd hviterussiske myndigheter som veldig løsningsorienterte etter at russerne stengte grensen for import og transitt av varer produsert fra norsk oppdrettsfisk.

– De er på en måte mest i skvis da norsk laks og ørret nok betyr endel for deres virksomhet. De er betenkt og bekymret over at russerne har stengt grensen for norsk oppdrettsfisk. De ønsker å få til en løsning, som alle parter er tjent med, sier Rønningen.

Samtidig jobber Mattilsynet med å få plass et såkalt Memorandum of Understanding med Hviterussland.

– Det er en samarbeidsavtale på myndighetsnivå som vil inneholde formuleringer om utveksling av kunnskap på veterinærområdet og relevant informasjon, som kan ha betydning i tilsvarende situasjoner senere, avslutter Rønningen.