– Kan ikke jobbe med fisk hvis ikke du tåler kritikk

Nyheter
606

Sjømat-klyngen i Bergen består av rundt 250 bedrifter med 1300 ansatte. De driver med alt fra oppdrett, salg og pelagisk industri til alger og kosmetikk. Samlet omsetning var på over 20 milliarder i 2013, i følge tall fra Hordaland fylkeskommune.

Fiskeridirektoratet har hovedkontor i Bergen, men over halvparten av de 450 ansatte jobber andre steder.

– Vi er tett på fiskeri- og havbruksnæringen, og det er viktig for oss å ha folk langs kysten. De blir mer «hands on», noe som er en viktig del av å gi gode faglige råd til departementet. I tillegg får vi god innsikt i utfordringene næringen har, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til Sysla.

Reaksjoner

Likevel mener hun det hadde vært bedre å redusere fra syv til tre regioner: nord, midt og sør.

– Utgansgpunktet var at vi ser at næringen endrer seg mye. Den er dynamisk, det er det som gjør at det er så spennende å jobbe med fiskeri og havbruk. Men det innebærer også at Fiskeridirektoratet må endre seg. Vi må ha tilstrekkelig sterke fagmiljø slik at vi kan gjøre en god jobb, sier hun.

Forslaget vakte store reaksjoner i alle regionene som kunne miste fiskerikontorene sine. Mange fryktet at viktig lokalkunnskap ville forsvinne.

Setter grenser

Fiskeriministeren mente grepet var for drastisk, og i stedet blir det en endring fra syv til fem regioner. Det betyr blant annet at regionkontoret i Egersund beholdes.

– Vi må legge puslespillet på en annen måte enn jeg hadde tenkt. Det blir mer krevende å få til en god fleksibilitet, men jeg er sikker på at vi med fem regionkontorer vil klare å gjøre en god jobb ute.

– Du er ikke redd for å gjøre deg upopulær?

– Du kan ikke jobbe med det vi gjør hvis ikke du tåler kritikk og klare tilbakemeldinger. Det er litt av kulturen i fiskerinæringen. Det er vår jobb i en del sammenhenger å sette grenser, blant annet på fiskekvoter, redskapsbruk og innen havbruk. Selv om vi noen ganger får kritikk, har vi et godt samarbeid mellom forskning, forvaltning og næringen.

FAKTA

Fiskeridirektoratet

  • 450 ansatte, 220 i Bergen
  • Gir faglige råd til Nærings- og fiskeridepartementet, lager forslag til forskrifter og følger opp vedtatt regelverk
  • Driver tilsyn med både havbruk og fiskerinæringen

Rømt fisk

Råd og kontroll innen fiskerinæringen er fremdeles den største delen av virksomheten til Fiskeridirektoratet. Men også innen havbruk har direktoratet tilsynsoppgaver, blant annet knyttet til rømming av fisk.

– I år har vi for første gang fått en rapport med nasjonal oversikt over innslag av rømt oppdrettslaks i vassdrag. Den viser at det er et sammensatt bilde. Det finnes både elver med et for stort innslag av rømt fisk og elver med lite eller ingen, sier Holmefjord.

Hun mener det viktigste for oppdrettsnæringen må være å hindre at fisken rømmer i det hele tatt.

– Hovedinnsatsen må gjøres på å forebygge. Det gjøres gjennom regelverk, tilsyn, dialog med næringen og ikke minst oppdrettsnæringens eget arbeid.

Vurderer endringer

I vinter rømte 140.000 fisk etter stormen «Nina». Fiskeridirektoratet ga pålegg om utvidet gjenfangst og overvåkning i elv, og holder nå på å gå gjennom hva som egentlig skjedde.

– Det var et ulikt årsaksbilde. I flere tilfeller var det fortøyninger som ikke holdt i uværet. Vi har nå satt i gang et arbeid for å se på om det er behov for endringer i den tekniske standarden. Det er viktig å se hva som ligger bak, og om dette er noe som bør gi endringer i forskriftene.