Kan ha sendt svimere direkte i dødfiskkvernen: – Blir levende fisk observert, avbrytes oppdraget

Nyheter
0

Mattilsynet truet med krav om avviksregistrering av fiskehåndteringen på Grieg Seafoods innleide ensilasjebåt.

I forrige uke var Mattilsynet på besøk på lokaliteten Vinnalandet i Vest-Finnmark, ikke langt fra Hammerfest. Bakgrunnen for besøket var observasjoner av akutt dødelighet på fisk på grunn av innsig av perlesnormanet.

Da inspektørene ankom lokaliteten kunne de med selvsyn se at det lå tusenvis av svimere, fisk som er døende eller har avvikende atferd, i vannskorpen i merdene. En del svimere lå også oppi og rundt dødfiskhåven i hver merd.

Les også: Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet

Levende fisk i kvernen?
Ensilasjebåten «Scanbio Dart» ble benyttet til opptak av dødfisk med liftup-system. Dødfisken ble pumpet direkte i kvernen.

«Ved tilsynet ble det observert svimere oppi og i nærheten av notbunnen sammen med dødfisk i alle inspiserte merder. Det var derfor mange svimere som ble tatt opp sammen med dødfisk ved dødfiskopptak med liftup-system», fremgår det av Mattilsynets tilsynsrapport.

I rapporten påpeker Mattilsynet at opptak- og kvernesystemet som ble brukt på «Scanbio Dart» ikke er lagt opp til å sortere ut svimere fra dødfisken.

«Det ble også muntlig bekreftet av mannskapet på båten at svimere ikke ble sortert ut og at de havnet direkte i kvernen sammen med dødfisken», opplyses det i rapporten.

«Scanbio Dart» sin kvern. Fisk blir pumpet opp med liftup-system fra merden og faller ut på risten (t.h.). Vannet blir silt gjennom risten, mens fisken sklir ned i kvernen (t.v.) Foto: Mattilsynet

– Ble tatt tak i rutinene umiddelbart
Mattilsynet signaliserer at de vurderer å be Grieg Seafood om å avviksbehandle hendelsen dersom de ikke sikrer at regelverkskravene følges. De vil vite hvorfor hendelsen inntraff, samt unngå at slike hendelser skjer igjen.

Driftsdirektør Nikolas Svoren hos ScanBio er forelagt rapporten fra Mattilsynet. Han påpeker at det ikke er observert at det er sendt levende fisk i kvernen, men kan ikke utelukke at det har skjedd. Svoren sier at dersom det observeres levende fisk i kvernen skal prosessen stoppes.

– «Scanbio Dart» har godkjenning fra Mattilsynet som mellomliggende anlegg for kverning og ensilering av selvdød fisk (kategori 2) om bord på skip. Ved slike oppdrag overvåkes avsilingskassen. Blir levende fisk observert, avbrytes oppdraget, uttaler han til iLaks.

Ifølge mediekontakt hos Grieg Seafood Roger Pedersen har de allerede tatt tak i det som Mattilsynet har påpekt.

– Disse utfordringene var knyttet til håndtering av fisk ved bruk av ensilasjebåt. Det ble tatt tak i rutinene umiddelbart og de er nå endret, skriver han i en e-post.

Mulighet til å uttale seg
Akvakulturforskiften stiller krav til at fisk skal bedøves før avliving, og være bedøvd når døden inntrer. Bedøvingsmetoden skal ikke påføre fiskene skade eller unødige påkjenninger. Bedøving skal skje ved slag mot hode, bruk av egnet medikament eller annen egnet metode.

«Å gjennomføre en operasjon som medfører at levende fisk vil bli kvernet uten forutgående bedøvelse og avliving er et brudd på regelverket», fastlår Mattilsynets inspektører.

Avdelingssjef Geir Arne Ystmark understreker at de har gitt det børsnoterte oppdrettsselskapet en mulighet til å ordne opp.

– Dette er et varsel hvor virksomheten får mulighet til å uttale seg om det vi har observert, faktiske forhold og oppklare eventuelle feil før vi eventuelt går videre med et pålegg, sier han.

Merd 14 på Grieg Seafoods lokalitet Vinnalandet. Den blå slangen brukes av ensilasjebåten til liftup av dødfisk. I merden ser man flere svimere og svekket fisk med sår og risttap etter kontakt med perlesnormanet. Foto: Mattilsynet