– Kan bli dyrt for lakseslakteriene å la være

Nyheter
0

Daglig leder i vannrenseselskapet Mivanor, Robert Tarasz, skjønner at mange av lakseslakteriene ønsker å utsette vannrensing. Han mener samtidig at det kan bli kostbart å vente.

– Vår erfaring fra andre bransjer tilsier at det kan lønne seg å komme i gang tidlig nok. Fra man bestemmer seg for å rense, til man har et anlegg på plass kan det ta alt fra 8-24 måneder, sier Tarasz, som selv har utviklet renseløsningen til selskapet, MivaMag.

Saken er de nye kravene fra EU vedrørende Industriutslippsdirektivet (IED) som tredde i kraft 4. desember 2023, ett å ha blitt vedtatt fire år tidligere.

I februar i fjor gikk vannrenseselskapet ut i flere medier og oppfordret lakseslakteriene til å gjøre vurderinger rundt vannrensing i forkant av de nye utslippskravene. Fra tidligere har de jobbet med aktører som Mørenot og Salten Aqua.

Les også: Blodløsningen kan imøtekomme EU-kravene: – Usikkerhet har nok preget næringen

De frykter mange kan gå på en smell ved å utsette for lenge, og sier at det er mulig å rense vannet til lakseslakteriene.

Robert Tarasz

Vannrensing er mulig
I 2023 mottok Mivanor vannprøver fra ni ulike lakseslakterier. Alle oppnådde svært tilfredsstillende resultat, forteller Tarasz, samtidig som han bedyrer at perfekte renseresultat ikke er nødvendig.

– Kravet er å forsøke å rense med den beste teknologien som er tilgjengelig, derav navnet. Det betyr at man før eller siden må forsøke å komme seg så nærme kravet som mulig, uten at man skal bruke uforholdsmessig mye tid, penger og ressurser på å treffe kravet på en blink.

– Våre tester, så vel som arbeidet M Vest Water har fortalt om i iLaks, vitner om at vannrensing er mulig. Med bare ett rensetrinn kan man komme veldig nærme, og i enkelte tilfeller over kravene, og det vil i mange tilfeller være godt nok.

Urenset vs renset vann

Utsettelse ikke permanent
Nylig kunne Teknisk Ukeblad melde om at nær sagt alle slakteriene av pelagisk fisk har søkt om dispensasjon fra de nye europeiske miljøkravene som trådde i kraft i desember.

Statsforvalteren i Trøndelag har bekreftet til IntraFish at de har fått flere søknader om utsettelse, men at disse ikke vil bli permanente. Det mener vannrenseselskapet, opprinnelig fra Bodø, bør få flere aktører til å tenke seg om.

– Det er veldig forståelig at investeringer i vannrensing oppleves som en ekstra utgift på toppen av en allerede presset tid for mange bedrifter i de blå næringene. Samtidig viser erfaringen at det tetter seg til når mange søker om dispensasjon, og følgelig blir nødt til å få på plass vannrensing med en enda tettere tidsfrist noen år lengre ned i leia, sier Tarasz.

Han tror også at mange aktører undervurderer tiden det tar å implementere vannrensing og kostnadene dette kan medføre på sikt.

– Med det kan det følge sanksjoner og i verste fall driftsstans. Dette sier vi ikke for å skremme folk til å kjøpe renseløsninger, men for å realitetsorientere rundt det at det faktisk lønner seg, også økonomisk, å sette i gang med vannrensing. Det betyr rent praktisk ikke at man skal ha et renseanlegg på plass i løpet av en uke, men at man er i gang med vannrensingen i god tid før den absolutt siste fristen inntreffer.