Kan bli biogassanlegg på Skaganeset

Nyheter
0

Vestland fylkeskommune sjenket 700.000 kroner til en studie som skal se på muligheten for biogassanlegg, på den «grønne huben» i Øygarden kommune.

Skaganeset, der Sekkingstad driver slakt og prosessering av fisk, og Biomega foredler restråstoff i nabobygget, er utpekt som et område med potensiale til å etablere biogassanlegg.

I dag sendes mye av avfallet og slammet fra havbruksnæringen til danske biogassanlegg. I 2021 skal 170.000 tonn fiskeensilasje fra Norge, som er mer enn 70 prosent av mengden, ha blitt sendt til Danmark. Mengden tilsvarer over 500 GWh biogass.

– I stedet for at avfall hentes og fraktes til Danmark, kan man benytte det i biogassanlegg lokalt, sier Christine Fredheim, bærekraft- og markedsleder i Sekkingstad til iLaks.
– Sirkularitet er lønnsomt, men investeringene kan være store. Langsiktighet er et nøkkelord, sier Christine Fredheim, som er bærekraft- og markedsansvarlig i Sekkingstad. Hun opplever at selskapet har en langsiktig tankegang, også med hensyn til neste generasjon. Foto: Tina Totland Jenssen

En tar innsatsfaktorer som per i dag er avfall, og som aktørene må betale for å bli kvitt, og bruker disse til å produsere grønn energi, som er mangelvare.

Grønn hub
«Grønn Hub Vest» er en mulighetsstudie av potensialet for sirkularitet i kommunene Øygarden og Askøy. Som en hub innen akvakultur, er Skaganeset en av hovedsatsingene i prosjektet.

I dag satses det allerede på sirkulær bruk av ressurser på området – blant annet benytter Biomega fiskeslo og avskjær fra slakteriet på Sekkingstad i sin egen produksjon.

I en forlengelse av «Grønn Hub»-prosjektet ses det nå på muligheten for å satse på biogass. Til det har altså Sekkingstad fått 700.000 kroner av Vestland fylkeskommune.

En av grunnene til at Skaganeset er utvalgt, er at bedriftene på området har innsatsfaktorer (ressurser fra produksjonen) som er egnet til biogassproduksjon.

I søknaden for prosjektet kommer det frem at Sekkingstad, i samarbeid med Tekslo Seafood og Pronofa, planlegger å etablere et mottak av tare og tunikater på området, som blant annet skal produsere gjødsel av tare. Dette kan gi ytterligere restprodukt til biogassproduksjon, skriver partene.

Den «grønne huben» på Skaganeset ligger rundt tre mil vest for Bergen sentrum, i Øygarden kommune. Kart: Datawrapper

Bedriftene på området kan i tillegg dra nytte av biogass eller reststoff fra energiproduksjonen.

– Vi bruker mye energi, så vi vil ha nytte av dette, sier Anne Karethe Yddal, kvalitetssjef i Sekkingstad, til iLaks.

De to siste årene har Sekkingstad hatt et energiforbruk på mer enn 4.000 MWh per år.

Sekkingstad ønsker å tilrettelegge for at aktører med kompetanse på biogass kan etablere seg på området. Nøyaktig hvor på tomten de vil ha anlegget, er ikke avgjort.

– Samarbeide der vi kan, og konkurrere der vi må
I tillegg til bedriftene på Skaganeset, ser Sekkingstad for seg at også andre lokale aktører kan benytte seg av biogassanlegget.

Gjennom mulighetsstudien skal prosjektgruppen vurdere de økonomiske og miljømessige gevinstene av å investere i biogassanlegg på Skaganeset, herunder konsekvenser for nærmiljøet, sier Fredheim.

Studien skal være på et nivå slik at den kan brukes som mal for tilsvarende anlegg i andre
regioner, som igjen gir potensiale for økt samarbeid på tvers av næringsaktører og regioner, opplyser hun.

– Jeg mener at vi i næringen bør samarbeide der vi kan, og konkurrere der vi må. Å hjelpe hverandre med å bli grønnere og bedre sammen, tror jeg alle vinner på. Med det økende matbehovet i verden som skal dekkes, er det nok plass til alle, sier Fredheim.

Sekkingstad videreforedler fisk, og eier sammen med Eide Fjordbruk og Seivik West Harvest, som mottar, slakter og pakker fersk laks og ørret. Nå ser de på muligheten for å bruke avfall fra produksjonen i biogassanlegg på tomten. Foto: Tina Totland Jenssen

Leder prosjektet selv
Ifølge partene i «Grønn Hub Vest» kan biogassanlegget bidra til å beholde verdiskapingen lokalt, men også med å gjøre biodrivstoff tilgjengelig til skipsfart.

Trient (som eier Sekkingstad) ved Arne Sekkingstad er prosjektleder. Øygarden næringsutvikling og Vest Næringsråd bidrar til prosjektet.

I første omgang skal de analysere den totale effekten av å ha et slikt anlegg på tomten. Om det er biogass- eller pyrolyseanlegg som blir det riktige, skal også vurderes.

Biogass kan brukes direkte som energikilde i gassturbiner, gassmotorer eller i gasskjeler for produksjon av varme og elektrisitet, eller oppgraderes til ren metan. Gassen kan produseres av organisk materiale som slam, gjødsel, matavfall og biprodukter fra næringsmiddelindustri, men også av industriavløpsvann med mye organisk stoff.